NOS Wielrennen

Hopen op de bravoure van Dekker

Hopen op de bravoure van Thomas Dekker

52 kilometer en 492 meter. Dat is de minimale afstand die Thomas Dekker vanaf 19.30 uur in het Mexicaanse Aguascalientes binnen een uur zal moeten afleggen om het werelduurrecord in handen te krijgen. Het lijkt voor de Nederlandse renner een laatste strohalm voor een toekomst in het professionele wielrennen. De poging van Dekker is live te volgen op NOS.nl.

"Ik hoop dat die bravoure er even voor een uur weer is. Dat hij laat zien wat voor fantastische, talentvolle renner hij eigenlijk is. En dan heeft hij een kans", stelt wieleranalyticus Maarten Ducrot. "Als hij iets kan bewijzen met zo'n werelduurrecord, wordt hij ook weer interessant omdat hij toch nog de hardheid heeft om coureur te zijn. En dat is eigenlijk waar het bij hem om gaat."

Dekker probeert de aansluiting met de top weer te vinden na zijn dopingschorsing. Maar zo succesvol als voorheen is hij sinds 2011 niet meer. In Mexico kan hij zich met een nieuw record weer op de kaart zetten. "Het biedt misschien kansen voor de toekomst, maar het is zeker wel iets van een laatste strohalm", zei de 30-jarige Noord-Hollander er zelf over.

Toppers en vreemde vogels

Het werelduurrecord zit na jarenlange desinteresse weer helemaal in de lift. Vroeger deden alle grote renners wel een poging. Zoals Fausto Coppi in 1942 (45,871 kilometer), Jacques Anquetil in 1956 (46,159 kilometer) en Eddy Merckx in 1972 (49,431 kilometer). "Merckx zei meteen daarna: dit doe ik nooit meer. Het is het ergste dat ik ooit heb meegemaakt", weet Ducrot nog.

In de jaren negentig nam de interesse echter af, toen vreemde vogels als Graeme Obree zich aan het wereldrecord gingen wagen. "Obree was een Schotse avonturier die uit wasmachine-onderdelen een fiets had gebouwd. Daar ging hij gewoon drie kilometer per uur harder mee dan Merckx ooit geweest was", aldus Ducrot. "Toen werd het eigenlijk een rariteitenkabinet."

Maar de tijden en de regels zijn veranderd. Vorig jaar namen achtereenvolgens de Duitser Jens Voigt en de Oostenrijker Matthias Brändle het werelduurrecord over, begin deze maand vestigde de Australiër Rohan Dennis het record dat Dekker nu moet verbreken: 52,491 kilometer. "Ik hoop dat die jongen het potverdomme nog één keer laat zien", aldus Maarten Ducrot.

Live bij de NOS

De poging van Dekker is vanaf 19.15 uur live te volgen via NOS.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl