De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis
NOS Nieuws

Eurogroep verlengt Grieks noodprogramma

De ministers van Financiën van de eurolanden zijn akkoord met de hervormingsmaatregelen die Griekenland heeft aangekondigd. Athene krijgt daarom vier maanden verlenging van de Europese noodsteun en is voorlopig uit de financiële problemen.

Griekenland wil onder meer belastingontduiking en fraude harder aanpakken en een rechtvaardiger belastingstelsel invoeren. Rijke Grieken gaan daardoor waarschijnlijk meer belasting betalen.

Ook het Internationaal Monetair Fonds stemt in met de Griekse plannen, maar is nog wel kritisch. De lijst is uitgebreid, maar niet erg concreet, zegt IMF-voorzitter Lagarde. Het IMF is samen met de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank verantwoordelijk voor het financiële hulpprogramma.

Miljarden

De hervormingen waren een voorwaarde voor de Eurogroep om opnieuw miljarden te storten in de Griekse schatkist. Het gaat om ruim 7 miljard euro, het laatste deel van het tweede hulppakket voor Griekenland.

De parlementen van een aantal eurolanden, waaronder Nederland, moeten overigens ook nog hun goedkeuring geven aan de Griekse plannen.

De komende maanden zal worden gebruikt om te onderhandelen over een groot derde reddingsplan voor het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl