Sepp Blatter
NOS Voetbal

KNVB: heroverweeg toewijzing WK

De KNVB heeft nog maar eens benadrukt geen voorstander te zijn van het verplaatsen van het WK van 2022 in Qatar naar de maanden november en december.

"Het bid dat Qatar had uitgebracht had betrekking op een WK in de zomer. In principiële zin is de KNVB dan ook van mening dat bij een dergelijke wijziging in de opzet, de gehele toewijzing van het land heroverwogen moet worden", laat de voetbalbond weten op de website.

De FIFA-werkgroep, onder leiding van Sjeik Salman bin Ebrahim Al-Khalifa, adviseert om het WK 2022 in Qatar in november en december af te werken. Dat lijkt de beste oplossing om de hoge temperaturen te ontlopen, maar toch is niet iedereen tevreden met dit voorstel.

Gevolgen eredivisie

De bond gaat gezamenlijk met Eredivisie Commanditaire Vennootschap (ECV) en Coöperatie Eerste Divisie (CED) onderzoeken welke gevolgen de verplaatsing zal hebben voor de Nederlandse competities.

Samen met de UEFA zal worden gekeken wat er zal veranderen voor de Europese competities rondom het WK 2022. "Ook de gevolgen voor het amateurvoetbal indien Nederland zich daadwerkelijk plaatst voor het WK 2022 in de wintermaanden moeten verder worden onderzocht.

Plan van aanpak

Ook in Duitsland wordt verplaatsing naar de wintermaanden niet gezien als ideale oplossing. "Met het vastleggen van de periode is het nog niet klaar", zegt Andreas Rettig, de voorzitter van de Deutsche Fussball Liga (DFL).

"Als het WK in november en december wordt gehouden, levert dat namelijk voor de Europese competities een organisatorisch en financieel probleem op. De FIFA moet met een concreet plan van aanpak komen waarin iedereen zich kan vinden."

Lange nasleep

Hamburger SV-directeur Dietmar Beiersdorfer denkt dat niet alleen het seizoen 2022/2023 eronder zal lijden. "Het zou betekenen dat we de competitie al in oktober moeten stilleggen en op zijn vroegst in januari weer kunnen spelen. Het WK in deze periode afwerken heeft op minstens twee, waarschijnlijk drie seizoenen invloed", benadrukt hij.

Karl-Heinz Rummenigge, voorzitter van de ECA, de vereniging van Europese clubs, zegt in een reactie dat hij verwacht dat de voetbalclubs schadeloos gesteld zullen worden voor de extra kosten die zij moeten maken als het speelschema omgegooid moet worden.

Ook Richard Scudamore, voorzitter van de Engelse Premier League, is sceptisch. Volgens hem willen veel van de Europese competities een 'april-mei-oplossing', om zo de competitieschema's grotendeel intact te kunnen houden. "Nu moet er ook geschoven worden met de Champions League en de Europa League, met groepswedstrijden die gespeeld worden in dezelfde periode."

De FIFA neemt in maart een definitief besluit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl