Ebolapatiënte met haar genezenverklaring
NOS Nieuws

Experimenteel ebolamedicijn werkt bij deel patiënten

Ebolapatiënten met nog niet al te veel virusdeeltjes in hun bloed, hebben baat bij het experimentele medicijn favipiravir. Wie al zieker is, knapt niet op van het middel. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een klinische studie in een ebolakliniek van Artsen zonder Grenzen in Guéckédou in Guinee.

Sinds 17 december van het afgelopen jaar krijgen de patiënten in de kliniek de vraag voorgelegd of ze mee willen doen aan de studie. Volgens Artsen zonder Grenzen wilden alle patiënten dat graag. De patiënten zijn er trots op dat ze een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van een medicijn waarop de hele wereld wacht.

Minder sterfte

Het onderzoek in Guéckédou wordt gedaan door het Franse INSERM. Dat is een staatsonderzoeksinstituut op medisch gebied. De onderzoekers van het INSERM zien duidelijke tekenen van werkzaamheid van favipiravir bij patiënten in het begin van het ziekteproces. In die groep daalde het sterfterisico met de helft, van 30 naar 15 procent.

Bij patiënten die al ernstiger ziek zijn doet het middel niets. Ook bij kleine kinderen heeft het middel geen gunstig effect. Het onderzoek in Guéckédou gaat door om deze eerste resultaten te bevestigen.

In de ebolakliniek van Artsen zonder Grenzen in de Guineese hoofdstad Conakry loopt een tweede studie. Daar krijgen patiënten bloedplasma van genezen ebolapatiënten die dat vrijwillig afstaan.

Niet voorbij

De ebola-uitbraak in Guinee, Sierra Leone en Liberia heeft veel van zijn hevigheid verloren, maar is nog altijd niet voorbij. Gemiddeld komen er per dag een kleine twintig in het laboratorium bevestigde patiënten bij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl