Gayle viert zijn record
NOS Sport

Cricketer Gayle pareert criticasters met records

Chris Henry Gayle is een van de supersterren van het hedendaagse cricket. De 35-jarige, ietwat lijzige, Jamaicaanse batsman kan af en toe een haast lethargische indruk maken. Er is echter geen ander die een cricketbal zo ver en zo hard kan slaan als hij.

Te weinig

Dat gebeurde de laatste tijd echter veel te weinig. Gayle kon al tijden het verschil niet meer maken; zijn laatste score van 100 runs of meer dateerde van anderhalf jaar geleden. Het kwam hem op veel kritiek te staan. De president van de bond van de West-Indies vloog gisteren nog flink uit de bocht door een tweet te retweeten waarin Gayle dringend werd geadviseerd te stoppen.

Gayles antwoord

Een dag later volgde diens antwoord. Op het veld. De openingsbatsman begon langzaam en had zelfs op zijn eerste bal uit kunnen gaan. Maar vervolgens ging het hard.

Het eerste wicket van de West-Indies viel al op de tweede bal van de wedstrijd. Het tweede pas op de laatste bal van de inning. Tussendoor hadden Gayle en Marlon Samuels 372 runs gescoord, het hoogste partnership ooit in een eendaagse wedstrijd. Gayle timmerde de bal 26 keer het veld uit, waarvan 16 keer voor zes runs (evenaring van het wereldrecord). Hij bereikte een score van 200 runs na slechts 138 ballen. Niemand eerder had die score zo snel behaald.

Gayle breekt WK-record met 215 runs

Eindelijk

Op de laatste bal van de inning hadden de Zimbabwanen eindelijk zijn wicket te pakken. Gayle had uiteindelijk 215 runs achter zijn naam, een ruime verbetering van het kampioenschapsrecord. De Zuid-Afrikaan Gary Kirsten was in 1996 tot een score van 188 runs gekomen.

De totaalscore van 372 voor de West-Indies was meer dan genoeg voor de winst op Zimbabwe, dat tot 289 kwam. De West-Indies, een verzameling van Caraïbische eilanden en Guyana, waren het WK slecht begonnen en wordt slechts een kleine kans op de titel toegedicht. Met een man als Gayle in topvorm is echter alles mogelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl