IS-strijders in het grensgebied tussen Irak en Syrië
NOS Nieuws

Islamitische Staat ontvoert tientallen christenen

Strijders van Islamitische Staat hebben in het noordoosten van Syrië tientallen Assyrische christenen ontvoerd, zeggen twee monitorgroepen. Het gaat om zeventig tot negentig mensen die na een aanval werden meegenomen uit dorpen bij de stad al-Hasakah.

Bronnen van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten hebben IS-strijders afgeluisterd die praten over de ontvoering van kruisvaarders. Dat is een term die moslimextremisten geregeld gebruiken voor christenen.

Belangengroep A Demand for Action zegt dat het alleen gaat om vrouwen en kinderen. Bij de aanval is een kerk in vlammen opgegaan, zegt de groep.

In de regio waar de Assyriërs zijn ontvoerd, vechten Koerden en christelijke milities samen tegen IS. De stad al-Hasakah ligt zo'n 250 kilometer van Raqqa, de hoofdstad van het kalifaat van IS.

"Tot nu waanden de Assyriërs zich redelijk veilig", zegt NOS-correspondent Sander van Hoorn. "Ze hadden kennelijk het idee dat ze IS konden weerstaan, maar nu vluchten de mensen toch het gebied uit. Sommigen gaan dieper Koerdisch gebied in, anderen richting de grens met Turkije."

Het is niet duidelijk wat het lot zal zijn van de ontvoerde Assyriërs. "Al-Qaida zag christenen als 'mensen van het boek', ze moesten extra belasting betalen, maar ze werden verder met rust gelaten. Met IS weet je het nooit", zegt Van Hoorn. "Ze kunnen worden behandeld als de Yezidi's en dan worden ze verhandeld of gedood. Maar waarschijnlijker is dat ze worden geruild tegen gevangengenomen strijders van IS."

Eerder deze maand werden in Libië nog 21 koptische christenen vermoord door strijders van Islamitische Staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl