NOS Nieuws

Politie arresteert 46 studenten bij ontruiming Bungehuis

Ontruiming van het Bungehuis is begonnen

Alle studenten zijn weg uit het Bungehuis in Amsterdam. Zes bezetters vertrokken vanochtend vrijwillig, tientallen anderen zijn door de mobiele eenheid en de politie uit het gebouw van de UvA gehaald, maar de politie zegt dat de sfeer "gemoedelijk" was. Er zijn 46 studenten aangehouden.

De eerste bezetters kwamen vanochtend rond 09.30 uur naar buiten. Ze kregen op straat applaus van sympathisanten. Die gingen vervolgens op straat staan om te voorkomen dat arrestantenbusjes van de politie de studenten konden afvoeren. De ME heeft daarop de straat 'schoongeveegd'.

ME’ers en politieagenten gingen vanochtend naar binnen, nadat een deurwaarder de studenten tevergeefs had gesommeerd het UvA-gebouw te verlaten. De studenten hebben het gebouw anderhalve week bezet.

Gebarricadeerd

De mobiele eenheid forceerde aan de straatkant een raam. Het was niet mogelijk om via de hoofdingang naar binnen te gaan, omdat de deur was gebarricadeerd.

De studenten eisen meer democratie en transparantie op de universiteit. Ook verzetten ze zich tegen het 'rendementsdenken', waarbij alles draait om studiepunten, diploma's en publicaties.

Op straat gingen de studentenprotesten door. Dat leidde kort na de middag tot ingrijpen door de politie.

De politie greep in toen studenten de straat blokkeerden

Rechter

Gesprekken tussen de studenten en het universiteitsbestuur leverden niets op, waarna het UvA-bestuur naar de rechter stapte. Die bepaalde donderdag dat de studenten het Bungehuis moeten verlaten. Ze kregen daarvoor nog een paar uur, maar de mobiele eenheid en politie zijn pas vandaag tot actie overgegaan.

Zo'n 200 studenten zijn naar het Maagdenhuis vertrokken om daar te demonstreren.

"Deze ontruiming kan nog eventjes gaan duren"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl