Yanis Varoufakis, de Griekse minister van Financiën
NOS Nieuws

Griekenland levert lijst met hervormingsplannen in

De Griekse regering heeft zijn lijst met hervormingsplannen ingediend bij zijn geldschieters. Dat meldt de Europese Commissie.

Wat er op de lijst staat, is nog niet bekend. Eerder werd ervan uitgegaan dat de aanpak van belastingontduiking, corruptie en bureaucratie vrijwel zeker op de lijst zouden staan.

Trojka

De Europese Commissie had hervormingen als voorwaarde gesteld voor het verlengen van de steunmaatregelen voor Griekenland met vier maanden.

De commissie gaat de lijst nu doornemen met de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds, de zogenoemde trojka. Daarna telefoneren de ministers van Financiën van de eurolanden met elkaar over de Griekse plannen. "Maar het sturen van een brief betekent meestal goed nieuws", zegt correspondent Arjan Noorlander in Brussel.

Op tijd

Griekenland heeft de plannen op tijd ingeleverd, zo twitteren woordvoerders van de Europese Commissie. Uiterlijk om middernacht moest de lijst binnen zijn en dat is ook gebeurd.

Gisteravond waren er berichten dat de Grieken meer tijd nodig hadden en dat de plannen pas vanochtend zouden worden ingeleverd.

Griekse beurs

Op de Griekse financiële markten wordt opgetogen gereageerd. Het inleveren van de hervormingsvoorstellen en de eerste positieve reacties uit Brussel stuwen de Griekse aandelenbeurs omhoog.

De Atheense index staat aan het eind van de ochtend 7 procent hoger, de aandelen van Griekse banken meer dan 10 procent, en de rente op Griekse staatsleningen met een looptijd van 10 jaar daalt naar 9,1 procent. De Griekse staatsrente stond vorig najaar, vòòr de verkiezingen, rond de 6 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl