Windmolenpark voor de kust van Egmond
NOS Nieuws

Kuststrook vreest windmolens van 'anderhalf keer de Dom'

Volgens de gemeente Noordwijk heeft het ministerie van Infrastructuur een informatiebijeenkomst over de aanleg van een windmolenpark in de Noordzee geannuleerd, omdat de genodigde raadsleden weigeren de informatie binnenskamers te zullen houden.

De bijeenkomst stond gepland voor 9 maart en was bedoeld voor raadsleden van de kustgemeenten Noordwijk, Katwijk en Zandvoort. Op de bijeenkomst zou een visualisatie worden vertoond, waarin te zien is hoe het windmolenpark voor de kust eruit komt te zien.

Geschrokken

Enkele wethouders van de gemeenten kregen onlangs een voorvertoning van de beelden te zien. "We zijn behoorlijk geschrokken", zegt wethouder Barnhoorn van de gemeente Noordwijk tegen de NOS. "Deze informatie moet zo snel mogelijk bekend worden bij alle betrokkenen, en niet alleen bij de raadsleden."

Volgens Barnhoorn is in de visualisatie te zien dat het gaat om honderden windmolens met een hoogte van bijna 200 meter. "Dat is ruim anderhalf keer de Domtoren in Utrecht. De horizon wordt zo totaal vervuild en dat veroorzaakt veel economische schade voor de gemeenten aan de Noord- en Zuid-Hollandse kust", zegt de wethouder.

Zelfs de Kamerleden, die hierover besluiten, hebben dit nog niet gezien.

Wethouder Barnhoorn van Noordwijk

Het binnenskamers houden van deze informatie is volgens Barnhoorn dan ook geen goed idee. "Zelfs de Kamerleden, die hierover een besluit moeten gaan nemen, hebben deze beelden nog niet gezien. Intussen is het proces over de besluitvorming al vergevorderd. Zij en alle belanghebbenden moeten dit zo snel mogelijk zien."

Het ministerie van Infrastructuur bestrijdt de lezing van de gemeente Noordwijk en stelt dat de informatiebijeenkomst wordt verschoven, omdat nog niet alle benodigde informatie beschikbaar is.

Banen

Volgens de plannen van het Rijk komen er in totaal zo'n 700 windturbines voor de kust van onder meer Noordwijk, Katwijk en Zandvoort. Het park komt waarschijnlijk op zo'n 23 kilometer van de kust te liggen.

De plannen stuiten op veel verzet van de kustbewoners. Volgens de branchevereniging van recreatieondernemers verdwijnen door de komst van het park mogelijk duizenden banen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl