NOS Nieuws

Overleg Bungehuis mislukt, ontruiming nabij

'Later vanavond zal alles duidelijk zijn'

De Universiteit van Amsterdam en een groep boze studenten zijn het niet eens geworden over hervormingen bij de UvA. Het overleg is maandagavond definitief stukgelopen.

Burgemeester Van der Laan laat weten dat hij het pand nu spoedig laat ontruimen.

Zondag en maandag hebben de partijen overleg gevoerd onder leiding van Van der Laan. De studenten houden al elf dagen een gebouw van de universiteit bezet.

Tijdens de gesprekken in de ambtswoning van burgemeester Van der Laan heeft de UvA voorgesteld om een meerdaagse conferentie te organiseren, om verder te discussiëren. Het bestuur van de UvA wilde die conferentie samen met de studenten organiseren.

Ook het ministerie en Tweede Kamerleden zouden eraan deelnemen. Het zou het begin moeten zijn van "de start van een doorlopende dialoog, waarbij openheid en vertrouwen gedeelde waarden zijn en kwaliteit van onderwijs en onderzoek het gedeelde belang is".

De studenten vinden die toezegging onvoldoende omdat er geen bindende conclusies getrokken zouden worden.

Overleg Bungehuis levert niks op

De bezetters willen onder andere inspraak in de financiering van het onderwijs op de universiteit. Volgens de UvA kan dat niet, omdat het ministerie van Onderwijs daarvoor verantwoordelijk is.

De bezetters zijn fel tegen de bezuinigingen, omdat die een einde zouden maken aan een aantal kleine talenstudies. Ze willen ook meer inzicht en inspraak in het beleid van de universiteit. Het college van bestuur zegt niet bevoegd te zijn om op sommige eisen in te gaan.

De rechter besliste donderdag dat de bezetting onrechtmatig is en dat de studenten weg moeten. Voor iedere dag dat ze blijven, moeten ze duizend euro betalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl