De ontlastingstest voor het bevolkingsonderzoek naar darmkanker
NOS Nieuws

Darmpatiënten moeten langer wachten door screening

Patiënten met darmklachten moeten in veel ziekenhuizen lang wachten op een kijkonderzoek. Dat komt door de darmkankerscreening die een jaar geleden werd ingevoerd. Veel mensen hebben gehoor gegeven aan de oproep van het RIVM om een ontlastingstest te laten doen. Hierdoor zijn er volgens het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) op veel plekken wachtlijsten ontstaan.

Alle Nederlanders tussen de 55 en 75 jaar worden sinds januari 2014 om het jaar uitgenodigd om een ontlastingmonster in te leveren. In het eerste half jaar hebben bijna 130.000 mensen aan het bevolkingsonderzoek meegedaan: 68 procent van de mensen die waren uitgenodigd.

Meer artsen

Hierdoor zijn er veel mensen die bij maag-, darm- en leverartsen aankloppen met een positieve uitslag van de ontlastingstest. Patiënten die 'echt klachten' hebben moeten daardoor langer dan normaal op een coloscopie wachten, het kijkonderzoek.

Vooraf is het aantal artsen om de patiënten te kunnen onderzoeken verkeerd ingeschat. De komende jaren worden daarom meer artsen opgeleid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl