Netanyahu wijst in 2012 voor de VN op de nucleaire dreiging van Iran
NOS Nieuws

Netanyahu overdreef nucleaire dreiging Iran

Een bewering van de Israëlische premier Netanyahu over de nucleaire mogelijkheden van Iran is onderuitgehaald door zijn eigen geheime dienst. Dat staat in documenten die de Britse krant The Guardian en de Arabische nieuwszender Al Jazeera in handen hebben.

In 2012 beweerde Netanyahu voor de Algemene Vergadering van de VN dat Iran nog een jaar nodig had voor het kon beginnen met het produceren van een kernwapen. Hij zette zijn uitspraak kracht bij met een viltstift en een illustratie van een bom. Beelden daarvan gingen de hele wereld over.

Maar een maand later stuurde de veiligheidsdienst Mossad een bericht aan de Zuid-Afrikaanse geheime dienst SSA. Daarin stond dat Iran nog niet ver genoeg was met de verrijking van uranium. Het land hield zich bovendien niet bezig met "activiteiten die nodig zijn voor het maken van kernwapens", staat in het document.

Uitgelekt

Het nieuws is naar buiten gekomen via uitgelekte stukken van de SSA. De documenten zijn bij The Guardian en Al Jazeera terechtgekomen. Die publiceren sinds vanavond onthullingen uit de Spy Cables.

Het gaat om honderden SSA-dossiers uit de periode 2006-2014. Er zit onder meer correspondentie bij tussen de SSA en de Amerikaanse CIA, de Britse MI6, de Russische FSB en dus de Mossad.

CIA en Hamas

Ook blijkt uit de Spy Cables dat de CIA contact probeerde te leggen met terreurbeweging Hamas, ook al ging dat in tegen een Amerikaans verbod. Verder wilde de Britse dienst MI6 hulp van Zuid-Afrika om een Noord-Koreaanse functionaris te rekruteren als spion.

De komende tijd komen Al Jazeera en The Guardian met meer onthullingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl