Een tank van het Oekraïense leger patrouilleerde vorige week in de buurt van Debaltsevo
NOS Nieuws

Zo ziet het grove geschut in Oost-Oekraïne eruit

Het Oekraïense leger trekt voorlopig zijn zware wapens nog niet terug uit het oosten van het land, zoals was afgesproken in het akkoord van Minsk. Daarin staat dat die wapensystemen ten minste 50 kilometer van de frontlinie af moeten staan. Het grofste geschut moet zelfs 140 kilometer worden teruggetrokken. Over wat voor wapens hebben we het dan?

Tanks van het Oekraïense leger bij Donetsk, oktober 2014

Artillerie

Onder de laagste categorie zware wapens valt artillerie met een kaliber van 100 millimeter en meer. Dat zijn onder meer tanks en houwitzers, die projectielen van 10 cm doorsnee zo'n 30 kilometer weg kunnen schieten. In Oost-Oekraïne zijn veel tanks van Russische makelij te zien.

Een Grad-systeem kan binnen 20 seconden veertig raketten afvuren

Grad-raketsysteem

Dit oude Sovet-systeem is veel aanwezig in Oost-Oekraïne, beide kampen hebben ze in handen. De BM-21 Grad kan per ronde veertig raketten achterelkaar afschieten. Het systeem heeft een bereik van maximaal 40 kilometer en richt in een straal van 100 meter rond de plaats van impact enorme schade aan. Deze categorie zwaar geschut moet minimaal 70 kilometer van de frontlijn worden teruggetrokken.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar
Een Uragan-systeem van de pro-Russische separatisten

Uragan-raketsysteem

Beide kanten hebben de beschikking over het Uragan-systeem, dat raketten kan afvuren over tientallen kilometers afstand. Het systeem valt dan ook in de zwaarste categorie en moet het verst worden teruggetrokken. Het bombardement op Marioepol vorige maand waarbij 29 doden vielen, werd volgens de OVSE onder meer met deze raketten uitgevoerd.

Een BM27 Uragan-raketsysteem rijdt op 16 februari richting Debaltsevo

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl