Verschillende xtc-pillen
NOS Nieuws

Van Rijn bezorgd over drugsgebruik jeugd

Staatssecretaris Van Rijn maakt zich grote zorgen over drugsgebruik onder jongeren. Vooral het feit dat jongeren het steeds normaler vinden om drugs te gebruiken, baart hem zorgen. Xtc en andere partydrugs zijn al een paar jaar aan een opmars bezig, blijkt uit een rapport van het Trimbos-instituut. Van Rijn had het instituut opdracht gegeven voor het rapport.

Zo'n 60 procent van de frequente party- en clubbezoekers heeft onlangs xtc gebruikt. Bovendien zijn de pillen veel krachtiger en veel gevaarlijker dan in de jaren 90.

Ook nemen steeds meer pubers en studenten die uitgaan een pilletje. Dat zijn vooral jongeren van 16 tot 24 jaar. Het beeld van pubers en studenten die xtc gebruiken is de afgelopen jaren de gewoonste zaak van de wereld geworden, stelt het Trimbos-instituut (.pdf).

Amsterdam

Uit een recent onderzoek in Amsterdam blijkt dat 55 procent van de frequente party- en clubbezoekers daar de laatste maand xtc nam. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van vijf jaar geleden.

Staatssecretaris Van Rijn zegt dat veilig drugsgebruik een mythe is. "Het aantal gezondheidsincidenten, en de ernst hiervan, door xtc en andere uitgaansdrugs is sterk toegenomen in de afgelopen jaren. We moeten deze trend zo snel mogelijk keren. Uitgaansdrugs zijn levensgevaarlijk, zeker in de zeer sterke dosering die nu vaak voorkomt. Veel gebruikers realiseren zich dat nauwelijks."

Voorlichting

Van Rijn wil met onder meer betere voorlichting het gebruik van partydrugs terugdringen. Het Trimbos-instituut schrijft in zijn rapport dat de gevaren duidelijk moeten worden gemaakt, maar dat extra voorlichting geen "normaliserend effect" moet hebben.

In 2013 overleden zeker dertien mensen nadat ze uitgaansdrugs hadden gebruikt, meldt het Trimbos-instituut. Twee van hen hadden xtc geslikt. Binnen een paar uur liep hun lichaamstemperatuur flink op en vielen organen uit. Volgens Van Rijn kan dat iedereen overkomen die xtc slikt, dus ook gezonde mensen.

De staatssecretaris wil niet terug naar het controleren van pillen op feesten, zoals in de jaren 90 gebruikelijk was. "Dat zou bijdragen aan de normalisering van drugs."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl