De film Birdman heeft in Los Angeles de belangrijkste Oscars gewonnen. De Mexicaanse regisseur Iñárritu ging met de beeldjes voor Beste Film, Beste Regie en Beste Originele Script naar huis. De film wist nog een vierde van zijn negen nominaties te verzilveren, die voor Cinematografie. Birdman gaat over een uitgerangeerde acteur die nog één keer wil schitteren in een toneelstuk.

Iñárritu merkte op dat voor het tweede jaar op rij een Mexicaan met de belangrijkste filmprijs naar huis gaat. Vorig jaar won Alfonso Cuarón voor Gravity. "Er zullen nu wel immigratieregels voor Hollywood komen. Twee Mexicanen achter elkaar is verdacht." 

Eerder op de avond had Iñárritu al gegrapt dat hij een geheim wapen had: hij had de beroemde witte onderbroek van Michael Keaton uit de film aangetrokken. "Hij zit strak en hij ruikt naar ballen, maar het werkt."

De cast van Birdman neemt de Oscar voor Beste Film in ontvangst

ALS en alzheimer

Blijkbaar miste Keaton het kleinood, want hoewel hij alom werd geprezen voor zijn rol als uitgerangeerde acteur op zoek naar een comeback, zag hij de prijs voor Beste Acteur naar Eddie Redmayne gaan voor zijn vertolking van de aftakelende geleerde Stephen Hawking in The Theory of Everything.

Redmayne was uitgelaten toen hij het beeldje in ontvangst nam. "Deze Oscar is voor alle mensen die vechten tegen ALS. En hij komt vooral het bijzondere gezin toe van Stephen Hawking. Ik zal er op letten. Ik zal hem poetsen en alles geven wat hij wil."

Actrice Julianne Moore won voor haar breekbare portret van een vrouw die op jonge leeftijd alzheimer krijgt in Still Alice. "Ik ben blij dat we met deze film aandacht konden vragen voor een ziekte als alzheimer. Door zo'n ziekte kun je je geïsoleerd en gemarginaliseerd voelen. Door zo'n film kun je je gezien voelen en dat kan leiden naar een geneesmiddel."

Uitreiking beste actrice: Julianne Moore

Weinig verrassingen

Er waren weinig echte verrassingen tijdens de ceremonie. Zoals verwacht ging J.K. Simmons naar huis met de Oscar voor Beste Bijrol voor zijn rol als onverbiddelijke muziekleraar in Whiplash. De film won in totaal drie Oscars. 

Dat Patricia Arquette het beeldje voor Beste Vrouwelijk Bijrol kreeg, hadden veel filmrecensenten ook al zien aankomen. Arquette werkte met tussenpozen twaalf jaar aan de film Boyhood, die het verhaal vertelt van een opgroeiende jongen in een gebroken gezin.

De andere grote kanshebber, The Grand Budapest Hotel, evenaarde het aantal Oscars van Birdman, maar de film ging vooral naar huis met beeldjes in minder belangrijke categorieën als kostuums en make-up. De film was net als Birdman genomineerd voor negen Oscars. 

Een van de meest uitgelaten dankwoorden kwam van de Poolse regisseur Pawel Pawlikowski, die met Ida de Oscar won voor de beste niet-Engelstalige film. Het was de eerste keer dat een Poolse film in deze categorie de winnaar was, na negen eerdere nominaties voor een Poolse productie. Pawlikowski wist zelfs het orkest dat hem probeerde weg te spelen stil te krijgen met zijn enthousiasme. 

"Mijn God, hoe ben ik hier gekomen?", vroeg Pawlikowski zich verheugd af. "Ik heb een zwart-witfilm gemaakt over de behoefte aan stilte en daar ben ik dan, in het epicentrum van lawaai en aandachttrekkerij. Het leven zit vol verrassingen."

Edward Snowden

Ook de toespraak van de schrijver van The Imitation Game maakte indruk. "Toen ik 16 was, probeerde ik zelfmoord te plegen omdat ik me gek en anders voelde en nergens thuishoorde. Nu sta ik hier en wil ik graag dit moment opdragen aan alle kinderen die denken dat ze nergens thuis horen. Dat doe je wel. Blijf gek en anders. En als jij hier staat, draag dan die boodschap verder uit." 

Ook de speech van de winnaar van Beste Documentaire was uitgesproken politiek. Laura Poitras won voor haar film Citizenfour, over de lotgevallen van NSA-klokkenluider Edward Snowden in de aanloop naar de publicatie van zijn onthullingen. 

"Dit gaat niet alleen over privacy", zei Poitras. "Dit gaat over democratie. Als beslissingen die ons allen aangaan in het geheim worden genomen, verliezen we de mogelijkheid die beslissingen te controleren." 

Ze bedankt Snowden en alle andere klokkenluiders voor hun moed. 

Wraak

Een van de grappigste momenten was de introductie van John Travolta door Idina Menzel. De acteur verhaspelde haar namen vorig jaar tot Adele Dazee. Nu nam zij wraak door hem aan te kondigen als Glom Gazingo. Het duo reikte daarna de prijs uit voor Beste Filmsong aan John Legend en Common, voor hun nummer Glory uit de film Selma.  

Presentator Neil Patrick Harris deelde af en toe plaagstootjes over de kritiek die de Oscars vooraf hadden gekregen, dat er te weinig minderheden waren genomineerd dit jaar. Zo prees hij de aanwezigen in de zaal als "the best and the whitest" (in plaats van brightest). Toen het publiek klapte voor de niet-genomineerde David Oyelowo schamperde hij "Oh, nu houden jullie wel van hem".

De Oscaruitreiking van vannacht

STER reclame