NOS Nieuws

Jazztrompettist Clark Terry (94) overleden

  • AFP
    Clark Terry krijgt een oeuvre-Grammy in 2010
  • ANP
    Met Dizzy Gillespie (l) en Roy Eldridge (m) in Den Haag (1975)
  • ANP
    North Sea Jazz Festival (1989)

Jazz-trompettist Clark Terry is op 94-jarige leeftijd overleden. Hij speelde samen met grote namen als Dizzie Gillespie, Ella Fitzgerald, Billie Holliday en Ray Charles.

Ook speelde hij in de orkesten van Count Basie en Duke Ellington en was hij jarenlang een van de vaste bandleden in de Amerikaanse Tonight Show. Hij was ook een bekende scat-zanger en had een hit met het scat-nummer Mumbles. In 2010 werd hij voor zijn hele oeuvre onderscheiden met een Grammy Lifetime Achievement Award.

Terry beïnvloedde muzikanten als Miles Davis en Quincy Jones en introduceerde het instrument bugel of flügelhorn in de jazz. Gedurende zijn leven componeerde hij meer dan 200 muziekstukken, werkte mee aan talloze platen en schreef verschillende boeken over trompetspelen.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

In de jaren 40 begon Terry's muzikale carrière in lokale bands en tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde hij in een legerband. Na de oorlog ging hij spelen in de band van Count Basie en in 1951 werd hij gevraagd om in het nieuwe orkest van Duke Ellington te komen spelen, wat hij 8 jaar lang deed.

In 1959 ging hij op toernee met Quincy Jones en kreeg hij als eerste zwarte bandlid een vaste aanstelling in de band van de Tonight Show van NBC.

Het lesgeven in jazz geeft me de kans om bij te dragen aan het waarmaken van de dromen van aankomende muzikanten.

Terry Clark

In de jaren 70 legde hij zich steeds meer toe op zijn grote passie, het opleiden van jazz-muzikanten. "Het lesgeven in jazz geeft me de kans om bij te dragen aan het waarmaken van de dromen van aankomende muzikanten", zei hij daarover.

Hij richt diverse jeugdbands op en organiseert jazz-kampen en -clinics en jazz-colleges aan diverse Amerikaanse universiteiten. Studenten en muzikanten uit de hele wereld kwamen op zijn lessen af.

Daarnaast bleef hij veelvuldig optreden en platen opnemen. Hij is te horen op meer dan 900 jazz-opnamen en heeft voor acht Amerikaanse presidenten opgetreden.

Behalve met de Grammy voor al zijn werk werd Clark Terry gedurende zijn leven onderscheiden met diverse eredoctoraten en tientallen muziekprijzen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl