NOS Nieuws

New York herdenkt moord op Malcolm X, 50 jaar geleden

Malcolm X werd 50 jaar geleden vermoord

In New York wordt de moord herdacht op Malcolm X. De radicale burgerrechtenactivist werd op 21 februari 1965 op 39-jarige leeftijd doodgeschoten tijdens een speech in de zwarte wijk Harlem.

Malcolm X was, naast Martin Luther King, de belangrijkste zwarte leider in de jaren 60. In tegenstelling tot King, die verzoening predikte, beschuldigde X de blanken ervan nog altijd de zwarten in de VS te onderdrukken. Hij gebruikte een X als achternaam, omdat hij zijn oorspronkelijke naam Little als slavennaam zag.

Tegenstanders verweten hem racisme. Bovendien wees X geweld niet af in de strijd tegen rassendiscriminatie.

Bedevaart

Na een bedevaart naar Mekka matigde Malcolm X zijn toon en zocht hij toenadering tot de blanken. Dat leidde tot woede van zijn vroegere strijdmakkers van de radicale Nation of Islam.

Het werd hem niet in dank afgenomen dat hij zich keerde tegen de organisatie waarin hij groot was geworden. De drie mannen die werden veroordeeld voor zijn dood waren allen lid van de zwarte moslimorganisatie.

Ferguson

Op de plek waar X werd doodgeschoten, de Audubon Ballroom, herdenken zo'n 300 mensen vandaag de moord. Onder hen zijn familieleden van X, zwarte politici en burgerrechtenactivisten. Om 15.10 uur, het moment van de aanslag, wordt een minuut stilte gehouden.

In veel Amerikaanse media wordt opgemerkt dat het werk van X 50 jaar na zijn dood nog lang niet is voltooid. X zou ongetwijfeld ook een uitgesproken mening hebben gehad over geweld tussen blanke agenten en zwarte verdachten in onder andere Ferguson en New York.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl