Slachtoffers protesteerden geregeld voor schadevergoeding
NOS Nieuws

'Nieuwe rechtszaak tegen oliebedrijf Trafigura'

Er komt een nieuwe rechtszaak tegen het Nederlands-Zwitserse bedrijf Trafigura vanwege de zaak met de olietanker Probo Koala. Dat melden Franse media. De advocaat die meer dan 100.000 slachtoffers vertegenwoordigt, zou dat hebben bevestigd.

De affaire met de Probo Koala was in 2006. Oliebedrijf Trafigura had de Griekse tanker gehuurd om er schadelijk afval mee naar Ivoorkust te brengen. Het afval werd daar illegaal gedumpt in de stad Abidjan.

Door het dumpen van het afval zijn volgens de autoriteiten in Ivoorkust mensen ziek geworden en overleden. Trafigura houdt vol dat niet bewezen kan worden dat het afval daarvan de oorzaak is.

2500 euro

Zo'n 110.000 slachtoffers zouden nu per persoon 2500 euro schadevergoeding willen. Dat komt neer op een totaalbedrag van ongeveer 270 miljoen euro. Ook zou Trafigura de schoonmaak moeten betalen van alle locaties die nu nog vervuild zijn.

Trafigura wil niet op de berichten over een nieuwe rechtszaak reageren.

Schikking

Het bedrijf trof in Nederland een schikking met het Openbaar Ministerie. Het betaalde 1 miljoen euro voor het illegale afvaltransport. Daarmee zijn de procedures in Nederland afgedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl