Johan Remkes
NOS Nieuws

VVD'er Remkes: Verheijen schaadt aanzien politiek

De zaak-Verheijen schaadt het aanzien van de politiek. Dit zegt VVD-prominent Johan Remkes, commissaris van de koning in Noord-Holland, in het NPO 1 radioprogramma Kamerbreed.

Het VVD-Kamerlid Verheijen ligt onder vuur vanwege onterechte declaraties. Hij heeft tijdelijk zijn werk neergelegd en de integriteitscommissie van de partij doet onderzoek naar de kwestie.

"Dit schaadt in ieder geval het aanzien van de politiek," stelt Remkes. Hij benadrukt dat integriteitskwesties eigenlijk altijd over personen gaan en niet over de politiek in het algemeen. "Het gaat altijd om individuen die in de eerste plaats bij zichzelf te rade moeten gaan."

Kompas

Remkes wil niet zeggen of Verheijen moet opstappen. Het gaat er een bestuurder altijd om "of je jezelf de volgende dag in de spiegel kan aankijken over wat je gisteren hebt gedaan", stelt de VVD-prominent.

"Als je voor een zaal van honderd mensen zonder twijfel uitleg kan geven over wat je hebt gedaan, is er niets aan de hand." Maar als de twijfel toeslaat, zegt Remkes, "moet je bij jezelf te rade gaan".

"Het is nooit zwart of wit, maar een grijs gebied. Dan moet je op je eigen kompas een keuze maken", zegt Remkes. Hij vindt het verstandig dat Verheijen niet aan het werk is tot het onderzoek klaar is.

Als je voor een zaal van honderd mensen zonder twijfel uitleg kan geven over wat je hebt gedaan, is er niets aan de hand. Maar als de twijfel toeslaat, moet je bij jezelf te rade gaan.

Johan Remkes

Remkes zegt in het radiogesprek ook dat het denkbaar is dat het kabinet opnieuw wordt samengesteld, bijvoorbeeld met D66 erbij. Dit zou dan gebeuren als de uitslag van de Statenverkiezingen daar aanleiding voor geeft.

Het is gebruikelijk dat na een val van een kabinet verkiezingen worden uitgeschreven. Volgens Remkes is dat geen automatisme en kan een nieuwe samenstelling van een kabinet voor de bestuurbaarheid van het land nodig zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl