Het Voedingscentrum raadt kinderen aan ook granen en zuivel te eten
NOS Nieuws

'Gezond' eten en tóch ondervoed raken

Steeds meer kinderen krijgen zo 'gezond' te eten dat ze ondervoed raken. Daarvoor waarschuwt het Juliana Kinderziekenhuis. Harde cijfers over langere tijd zijn er niet, maar de kinderartsen van het Haagse ziekenhuis zagen vlak voor Kerst in 2,5 week zeven jonge patiënten binnenkomen met ondervoeding.

Het is een piek in een ontwikkeling die het ziekenhuis al langer ziet. "Vooral hoogopgeleide ouders schrappen producten als zuivel en granen, helemaal in lijn met populaire ideeën over gezond eten", zegt kinderarts Sandra Schrama. "Je kunt makkelijk doorslaan in te gezond eten."

Kinderen in de groei krijgen zo te weinig voedingsstoffen binnen, waardoor ze lichamelijke en psychische klachten krijgen. "Ze worden lusteloos, depressief en krijgen moeite met concentreren. Soms worden meisjes niet eens meer ongesteld."

Patatje

Gevarieerd eten is de sleutel, zegt Schrama, naar aanleiding van een artikel in het AD. "En daar hoort ook af en toe een patatje bij." Voor Schrama is het onduidelijk of dit een trend is die alleen in het Juliana Kinderziekenhuis plaatsvindt, of dat het een landelijke ontwikkeling is. Ze wil daarom graag met de Nederlandse Vereniging van Kinderartsen (NVK) overleggen of er een landelijke waarschuwing moet komen.

De NVK heeft geen cijfers en kan dus niet zeggen of er inderdaad steeds meer gevallen van ondervoeding door gezonde trends zijn. "Maar we onderschrijven wel het belang van gevarieerd eten", zegt een woordvoerder. "De hypes rond allerlei diëten slaan door naar kinderen, maar wij raden nog altijd de richtlijnen van het Voedingscentrum aan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl