NOS Nieuws

Koren luiden de noodklok: meer mannen nodig

'Jongens zeggen vaak dat zingen voor meisjes is'

Koren luiden de noodklok. Er zingen steeds minder jongens in een koor en daardoor dreigt de mannenstem te verdwijnen.

Van de 300 jongenskoren in de jaren 60 zijn er nu nog maar tien tot vijftien over. En in gemengde koren zitten steeds minder jongens.

Volgens Daphne Wassink van korenfederatie Europa Cantat heeft het deels te maken met de afname van de populariteit van de kerk. Daarmee verdwijnt ook de traditie om in kerkkoren te zingen.

"Voorheen begonnen kinderen en jongeren vroeg met zingen in kerkkoren en konden ze daarin doorgaan." Wanneer kinderen op jonge leeftijd niet met klassieke muziek in aanraking komen, zal dat later ook niet zo snel gebeuren, denkt Wassink.

Veel jongens die wel in een koor zitten, haken volgens Wassink af als ze ouder worden. "Zodra ze 8, 9 of 10 zijn, krijgen ze andere interesses. Ze willen graag onder elkaar zijn, dingen met elkaar doen. Dat kan niet in gemengde kinderkoren. Ze zouden dan naar een jongenskoor moeten gaan, maar daar zijn er te weinig van."

Wassink stelt dat het geluid van een man wordt gemist in een gemengd koor. "Je kunt geen enkel repertoire zingen zonder de stem van een man. Er zijn wel vrouwelijke tenoren, maar dat is echt een ander stemgeluid. En vrouwen kunnen geen bas. Een Vijfde van Beethoven zonder mannen zingen, kan niet", zegt ze.

Als jongens zichzelf niet kunnen zijn tijdens het zingen, gaat de lol er snel van af.

Dirigent Stadsjongenskoor Oldenzaal

Mariette Effing, dirigent van het Stadsjongenskoor Oldenzaal, hoort jongens vaak zeggen dat zingen iets voor meisjes is. "Door het verdwijnen van jongenskoren hebben ze ook weinig voorbeelden van leuke koren waarbij je kunt zingen als jongen. In gemengde kinderkoren zitten altijd veel meisjes en dat vinden jongens niet leuk."

Volgens Effing zijn er dirigenten die moeite hebben met het gedrag van jongens. "Jongens zijn van nature wat drukker. Ze hebben meer lawaai bij zich. En als die jongens niet zichzelf kunnen zijn tijdens het zingen, dan gaat de lol er heel snel van af."

Gijs, één van de jongens in het koor in Oldenzaal, heeft een simpel antwoord op de vraag waarom nog zo weinig jongens voor het koor kiezen: "Ik denk omdat ze het niet zo stoer vinden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl