NOS Nieuws Economie

ABN Amro verdubbelt de winst

ABN Amro heeft in 2014 een nettowinst geboekt van 1,1 miljard euro. Zonder eenmalige afschrijvingen kwam de winst uit op 1,5 miljard euro, dat is ruim twee keer zo veel als in 2013. 

De economie trekt aan en daarom hoeft de bank minder geld opzij te zetten voor leningen die niet worden terugbetaald. Ook wordt er meer verdiend aan leningen voor particulieren en bedrijven.

"De inkomsten zijn gestegen. De kosten zijn beperkt gebleven. Voorzieningen voor kredietverliezen zijn afgenomen. Daarmee verdubbelt de winst", zegt bestuursvoorzitter Gerrit Zalm. 

Beursgang

De bank keert van de winst 400 miljoen euro uit als dividend aan de Staat, die de bank in 2008 redde van de ondergang en nationaliseerde. De bank wil nu graag weer zelfstandig worden, naar de beurs dus.

Zalm: "Het is belangrijk dat de politiek op enige afstand blijft van ons bedrijf. Het moet geen Nederlandse Spoorwegen worden, waar discussies in het parlement plaatsvinden over toiletten in de trein en over de kaartjes en over de stations." 

Minister Dijsselbloem van Financiën neemt waarschijnlijk volgende maand een besluit over de beursgang. 

De bank is bezig met een reorganisatie. Zeker een op de drie kantoren gaat sluiten en minstens 650 voltijdsbanen verdwijnen. 

STER reclame