In de appartementen boven de cafetaria is veel rook- en roetschade
NOS Nieuws

Zwaargewonden bij brand seniorenflat Nijmegen

In Nijmegen zijn bij een brand negen bewoners van een seniorenflat zwaargewond geraakt. Er zijn ongeveer vijftig mensen uit het gebouw gehaald, zij moesten allemaal behandeld worden omdat ze rook hadden ingeademd. Bij de meeste mensen kon dat ter plekke, zestien mensen moesten naar het ziekenhuis.

De brand lijkt rond 5.30 uur te zijn begonnen in een cafetaria, vlak bij de ingang van de serviceflat. De brand leek in eerste instantie te zijn doorgeslagen naar het dak, maar naar alle waarschijnlijkheid ging dat alleen om rook, zegt de brandweer nu. De oorzaak van de brand is nog niet bekend, maar de politie zegt brandstichting nog niet te kunnen uitsluiten.

Speurhonden

Het gebouw is door de hulpdiensten drie keer doorzocht, onder meer met speurhonden. Er is niemand meer gevonden in het gebouw.

Het is nog niet duidelijk of en wanneer de bewoners terug kunnen. Volgens een woordvoerder van de brandweer is het waarschijnlijk dat niet iedereen vannacht terug kan, mogelijk zelfs niemand. Er is ook schade aan woningen omdat bijvoorbeeld de deur is ingetrapt door de brandweer.

Dak niet ingestort

De brandweer meldde eerder dat het dak deels was ingestort, maar nu blijkt dat er alleen een airco naar beneden is gevallen. Daarbij is iemand gewond geraakt. Het is nog onduidelijk hoeveel schade er verder in het gebouw is.

De seniorenflat De Notenhout staat in de wijk Neerbosch-Oost. Bewoners zijn met hoogwerkers van hun balkon af gehaald, vaak nog in hun pyjama. Er was veel rook, die voor een groot deel in het trappenhuis terechtkwam. Daardoor konden veel mensen hun woning niet meer uit.

Een deel van de bewoners is opgevangen in een flat aan de overkant van de straat. Andere geëvacueerde bewoners kunnen terecht in een wijkcentrum in de buurt.

Burgemeester

De burgemeester heeft de mensen in het wijkcentrum toegesproken. Verslaggever Joris van de Kerkhof: "De geëvacueerde mensen zitten in hun pyjama te luisteren. Er zijn inmiddels ook familieleden aangekomen, die veel vragen hebben. Maar de burgemeester kan nog maar weinig antwoorden geven."

De brandweer heeft ook enkele huisdieren uit het complex gehaald en in veiligheid gebracht. Er zijn twee dierenambulances aanwezig om eventueel dieren op te vangen en te verzorgen.

Hondjes gered

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl