De bezettende studenten tijdens een persconferentie gisteravond
NOS Nieuws

Bezetters Bungehuis wachten nog op ontruiming

De Amsterdamse politie is nog niet overgegaan tot ontruiming van het Bungehuis. Studenten houden het gebouw nog altijd bezet, ook al is het ultimatum dat de rechter de actievoerders had gesteld inmiddels verlopen.

Rond 20.15 uur gisteravond meldde een deurwaarder zich in het Bungehuis met het vonnis van de rechtbank. De bezetters van het universiteitsgebouw kregen te horen dat ze nog vier uur de tijd hadden om te vertrekken.

"De klok is pas gaan lopen op het moment dat de UvA het vonnis van de rechter aan de studenten heeft overgebracht. Vanaf het moment dat de deurwaarder het vonnis heeft overhandigd, hebben ze vier uur om het Bungehuis te verlaten", legde een woordvoerder van de rechtbank uit.

Schoonmaken

De UvA gaat ervan uit dat de bezetters gehoor geven aan de uitspraak. Voorzitter Louise Gunning van het college van bestuur van de UvA zei tegen de lokale zender AT5 dat de universiteit vanochtend wil beginnen met een grote schoonmaak van het Bungehuis. Gunning hoopt dat het gebouw dan maandag weer in gebruik kan worden genomen.

Weigeren de bezetters te vertrekken, dan moeten ze een dwangsom betalen van duizend euro per dag. Dat bedrag geldt voor de groep, niet per persoon. De dwangsom kan oplopen tot een maximum van 25.000 euro.

De bezetters van het Bungehuis hebben gisteravond laten weten dat ze nog steeds niet van plan zijn het Bungehuis te verlaten en houden vast aan hun eisen. Ze zijn tegen het bezuinigingsbeleid dat de faculteit geesteswetenschappen treft. Daardoor zouden kleine-talenstudies als Italiaans en Hebreeuws ophouden te bestaan als zelfstandige opleiding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl