Een laptop van Lenovo
NOS Nieuws

Lenovo installeerde malware op nieuwe pc's

De Chinese computerfabrikant Lenovo heeft zijn nieuwe pc's eind vorig jaar met adware uitgerust. Volgens beveiligingsexperts kan het softwareprogramma gebruikt worden om het surfgedrag van gebruikers te bespioneren.

Het softwareprogramma Superfish werd meegeleverd op computers die tussen september en december 2014 werden afgeleverd. De software zorgt ervoor dat er ongevraagde advertenties worden weergegeven tijdens het surfen.

Volgens beveiligingsexperts kunnen daardoor zelfs vertrouwelijke verbindingen op de Lenovo-laptops worden afgeluisterd.

Klachten

Lenovo, één van de grootste computerfabrikanten ter wereld, is inmiddels gestopt met het installeren van het programma op nieuwe pc's. Er kwamen te veel klachten van klanten binnen over de software.

Volgens het bedrijf hoeven klanten zich geen zorgen te maken over hun privacy. "We hebben de technologie zorgvuldig onderzocht en konden geen bewijs vinden dat de privacyzorgen rechtvaardigt", stelt het bedrijf in een verklaring.

Testen

Klanten van Lenovo kunnen op deze site testen of Superfish op hun computer actief is. Krijgen ze geen waarschuwing, dan is Superfish geïnstalleerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl