Verdachte Rudolph H. eind vorig jaar in de rechtbank
NOS Nieuws

Tien verdachten in Haags jihadproces

In het grote Haagse jihadproces worden tien mensen vervolgd. Het Openbaar Ministerie heeft dat bekendgemaakt. Eerder was sprake van zeventien verdachten. Het inhoudelijke proces begint in september.

Vandaag was er in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol een pro-formazitting tegen zes verdachten, maar geen van hen was aanwezig. Van drie van hen wordt aangenomen dat ze in Syrië zijn, de drie andere verdachten weigerden naar de rechtbank te komen.

Omgekomen?

De drie verdachten die in Syrië meevechten, worden vervolgd voor lidmaatschap van een criminele organisatie met een terroristisch oogmerk. Het zijn de 25-jarige Hatim R. uit Leidschendam, de 23-jarige Anis Z. en de 26-jarige Soufiane Z., beiden zonder vaste woonplaats. Vorige week werd bekend dat ze bij verstek worden vervolgd.

De drie hebben volgens het OM aan het front meegevochten met terroristische organisaties. Er zijn sterke aanwijzingen dat Soufiane Z. vorige maand in de Syrische stad Kobani bij een Amerikaans bombardement is omgekomen.

Omdat dat niet honderd procent vaststaat, wordt de strafzaak tegen hem doorgezet. De rechtbank wil dat het OM zo snel mogelijk duidelijkheid geeft over het lot van Z.

Netwerk

De drie verdachten maken volgens het OM deel uit van een jihadistennetwerk in Den Haag. Datzelfde zou gelden voor de belangrijkste verdachten in het jihadproces, Oussama C., Rudolph H. en Azzedine C.

Zij worden ervan verdacht dat ze jongeren hebben geronseld om als jihadist te gaan strijden in Syrië. Zij weigerden de zitting van vandaag bij te wonen uit protest tegen hun visitatie bij vertrek en terugkomst in de gevangenis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl