Pgb-systeem ingevoerd ondanks serieuze waarschuwingen
In oktober vorig jaar was al glashelder dat er problemen zouden ontstaan met de uitbetaling van persoonsgebonden budgetten (pgb) door de Sociale Verzekeringsbank. Dat zeggen twee vooraanstaande IT-deskundigen vanavond in Nieuwsuur.
De Sociale Verzekeringsbank heeft steeds gezegd dat er geen 'showstoppers' waren geconstateerd die de uitvoering van de nieuwe taak in de weg stonden.
Sinds dit jaar is er een nieuw pgb-systeem. Mensen krijgen het geld voor het inkopen van zorg niet meer direct op hun rekening gestort. Hun zorgverleners worden nu uitbetaald door de SVB, die toestemming moet krijgen van een gemeente of verzekeraar. Het doel is fraude voorkomen, maar alles bij elkaar is het een complexe operatie waarbij veel verschillende partijen gegevens moeten uitwisselen.
Helft betaald
De SVB kon de hoeveelheid werk begin dit jaar niet aan, waardoor een grote achterstand in de uitbetalingen ontstond. Half januari traden noodscenario's in werking om ervoor te zorgen dat zorgverleners betaald kregen. Op dit moment is ruim de helft van de zorgverleners betaald. Volgens staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) en de SVB ligt de uitbetaling op schema.
Maar volgens belangenvereniging Per Saldo is de chaos nog niet opgelost. De vereniging krijgt nog veel meldingen binnen van mensen die hun maandloon over januari niet hebben ontvangen.
Nieuwsuur legde interne onderzoeksrapporten van de SVB over de invoering van het nieuwe pgb-systeem voor aan twee experts: zelfstandig ICT-adviseur Tonny Wildvank, voormalig contractmanager overheden bij Capgemini, en ICT-ondernemer René Veldwijk van de Ockham Groep. Beiden zijn onlangs als deskundigen gehoord door de commissie-Elias die mislukte ICT-projecten bij de overheid onderzocht.
Smoking gun
Een van de rapporten is een zogenoemde IT-audit, die Deloitte in oktober 2014 afrondde in opdracht van de SVB. Dit vertrouwelijke onderzoek is onlangs op verzoek van CDA-Kamerlid Mona Keijzer naar de Tweede Kamer gestuurd door staatssecretaris Van Rijn. "Een smoking gun", noemt René Veldwijk de audit. "Als je het rapport met een enigszins deskundig oog leest, dan denk je: dit gaat nooit afkomen in tweeënhalve maand."
Tonny Wildvank: "Ik zou van zo'n rapport schrikken. Alle alarmbellen hadden moeten afgaan bij VWS en SVB."
In een reactie aan Nieuwsuur schrijft de SVB: "Deloitte constateert geen 'showstoppers' die de voortgang van Trekkingsrechten in de weg staan." Deze uitspraak wekt bevreemding bij de ICT-deskundigen, omdat het rapport helemaal geen conclusies trekt.