NOS Nieuws

Hogere straf dan geëist voor doden gehandicapte stiefdochter

18 jaar cel stiefvader voor moord Daniella

De rechtbank in Groningen heeft een man veroordeeld tot 18 jaar cel en tbs voor het doodslaan van zijn verstandelijk gehandicapte stiefdochter. Het Openbaar Ministerie eiste vorige maand 14 jaar celstraf en tbs.

De rechter sprak van een "laffe moord" en stelde dat de eis van het OM geen recht deed aan het zware geweld waar W. zich schuldig aan heeft gemaakt.

Ook de moeder van het slachtoffer is tot een fors hogere gevangenisstraf veroordeeld dan door het OM was gevraagd. Zij moet acht jaar de cel in, omdat zij niet ingreep tijdens de mishandeling en geen medische hulp inriep. De eis tegen haar luidde vier jaar celstraf.

Stelselmatig

De 20-jarige Daniëlla van Bergen overleed in de zomer van 2013 thuis in Groningen. Korte tijd later pakte de politie haar moeder en stiefvader op.

De jonge vrouw, met het verstandelijke vermogen van een negenjarige, werd al wekenlang stelselmatig zwaar mishandeld door haar stiefvader Geert W. De rechter stelde dat de stiefvader het leven van Daniëlla tot een hel heeft gemaakt.

Uiteindelijk sloeg W. zijn stiefdochter met een honkbalknuppel dood. Het OM sprak van overweldigend forensisch bewijs voor zijn schuld.

W. had na de dood van Daniëlla kapotte knokkels en blauwe plekken op zijn handen. Op zijn kleding en schoenen zaten bloedsporen van zijn stiefdochter.

Verkrachting

W. is eerder veroordeeld voor verkrachting en bedreiging van twee stiefdochters uit een eerdere relatie. Tijdens zijn gevangenschap kreeg hij een relatie met de moeder van Daniëlla.

Hulpverleners in de gehandicaptenzorg en kinderbescherming wisten van de problemen in het gezin. Zij zijn ernstig tekortgeschoten, luidde de conclusie van een inspectierapport.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl