1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Nieuws

'Strafzaak mislukt door dubieus verhoor Hero Brinkman'

Verdachten steekpartij opzettelijk omgewisseld

Een strafzaak rond een steekpartij in Amsterdam is geseponeerd nadat was gebleken dat een verhoor door de politie niet correct is verlopen. Dat meldt het NTR-televisieprogramma De Kennis van Nu. Het programma laat vanavond geluidsopnames van verhoren door de Amsterdamse politie horen.

Oud-Tweede Kamerlid Hero Brinkman (ex-PVV) was als rechercheur betrokken bij de zaak. Maastrichtse rechtspsychologen oordeelden dat hij een 23-jarige studente doelbewust voor een misdrijf heeft laten opdraaien.

Steekpartij

De zaak draaide om een steekpartij met een glas in het Amsterdamse Cooldown café. Beelden daarvan werden getoond in het opsporingsprogramma Bureau 020 van AT5.

Een vrouw werd na dat programma door getuigen aangewezen als verdachte. Toen ze bij het bureau aankwam kreeg ze van de politie te horen dat "de beelden voor zich spreken". De vrouw legde een valse bekentenis af.

Vernietigend rapport

Een andere betrokkene die later bij de politie een bekentenis kwam afleggen werd door de politie weggestuurd. Een rechercheur laat die persoon weten dat "er maar één verdachte in de zaak kan zijn."

Het Maastricht Forensic Science Institute stelt na onderzoek een vernietigend rapport op over de gang van zaken. Brinkman is nog steeds van mening dat hij juist heeft gehandeld. "Er klopt niets van het onderzoek door die zogenaamde deskundigen." De zaak is na het onderzoek geseponeerd.

De advocaat van de oorspronkelijke verdachte dient volgens De Kennis van Nu vandaag een klacht in bij de korpsbeheerder van de Amsterdamse politie.

Het NTR-programma wordt vanavond om 19.20 uur uitgezonden op NPO 2.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl