AFP

2164: dat is het aantal bootvluchtelingen dat alleen al zondag op de Middellandse Zee is gered door de Italiaanse kustwacht. Een dag eerder waren het er zo'n 600. De meesten worden naar Lampedusa gebracht, een klein eiland ten zuiden van Sicilië, dat door het enorme aantal vluchtelingen op z'n kop staat.

Het opvangcentrum op Lampedusa is overvol. "Een ontstellende chaos", noemt NOS-correspondent Rop Zoutberg de situatie die hij aantreft op het zuidelijkste eiland van Italië. "Hier kunnen 400 mensen worden opgevangen. Maar er krioelen nu 1200 mensen om elkaar heen."

De situatie is onhoudbaar. Iedereen probeert een bed te vinden, maar daarvan zijn er niet genoeg. "Er wordt veel ruzie gemaakt", zegt Zoutberg. Midden in de chaos staan ook jonge mannen en vrouwen met baby's. Zij zitten net als alle anderen achter de hekken van het opvangcentrum.

Op Lampedusa zijn dit jaar al 58 boten met meer dan 6000 vluchtelingen aangekomen. Vorig jaar bereikten 170.000 mensen het eilandje. De meesten maken de oversteek vanuit Libië, zo'n 300 kilometer naar het zuiden. De Tunesische kust is zelfs maar 150 kilometer verwijderd.

Sicilië

Veel vluchtelingen blijven maar kort op Lampedusa. "Een gedeelte van de mensen wordt vandaag nog overgebracht naar Sicilië. Lampedusa kan de stroom simpelweg niet aan", zegt Zoutberg. Wat er daarna met ze gebeurt, is onduidelijk. De meesten moeten Italië verlaten, maar weigeren dat en verspreiden zich over het land. Vorig jaar waren dat er naar schatting 100.000. Een deel probeert via Noord-Italië naar andere Europese landen te reizen.

Onderweg naar Lampedusa trof Zoutberg vanochtend de burgemeester van het eiland. Die was op weg naar Rome, voor spoedoverleg.

STER reclame