Landelijk secretaris Arjan Plaisier van de Protestantse Kerk Nederland ANP

De Protestantse Kerk Nederland (PKN) wil via een enquête achterhalen wat er leeft onder zijn twee miljoen leden. De enquête is uniek; nooit eerder zijn kerkgangers op deze schaal betrokken bij de toekomstplannen van de protestantse kerk. 

De vragenlijst kan tot 31 maart online worden ingevuld. De enquête is onderdeel van het project 'Kerk 2025'. 

Arjan Plaisier, landelijk secretaris (scriba) van de generale synode, zegt in dagblad Trouw dat de kerk zich in een kritieke fase bevindt. "De kerk is voor veel mensen niet meer vanzelfsprekend. Het is voor ons tijd om de vraag te stellen: waar staan we voor en wat willen we?" 

Cruciaal punt

Het aantal leden van de PKN daalt en het ledenbestand vergrijst. Volgens Plaisier moet de kerk de komende jaren scherpe keuzes maken wat betreft locaties en de rol van predikanten. "Als je op een cruciaal punt in de geschiedenis nadenkt over de koers, dan kan dat niet de keuze zijn van een paar bestuurders. De kerk is van de gelovigen tezamen."    

In de enquête worden vragen gesteld over het persoonlijk geloof, het imago van de PKN, de beleving van het ambt en de gemeente en het gemeenteleven.

STER reclame