NOS Nieuws

Griekenland wil praten over oplossing

Griekenland wil praten over oplossing

Griekenland is bereid om het steunprogramma te verlengen voor vier tot zes maanden. In die overbruggingsperiode moeten Athene en de Eurogroep het eens worden over nieuwe voorwaarden voor steun aan Griekenland. Minister Varoufakis van Financiën benadrukte na afloop van het mislukte overleg vanavond in Brussel dat Griekenland graag verder wil praten, maar wel op basis van gelijkwaardigheid.

De Grieken willen geen voorwaarden opgelegd krijgen. Het zou voor deze regering niet logisch zijn, zegt Varoufakis, om in te stemmen met een regeling waar we juist tegen zijn. Het bestaande hulpprogramma is deel van het probleem, niet van de oplossing.

Humanitaire crisis

De hele middag zijn er concept-akkoorden over en weer gegaan. Varoufakis zei dat hij één van die concepten graag had getekend. Daarin werd volgens hem erkend dat er een humanitaire crisis is in Griekenland, en kregen de Grieken ruimte om die te bestrijden. Zo wil deze regering per se de pensioenen niet verder verlagen.

Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem trok het voorstel evenwel op het laatste moment in. De Grieken moesten instemmen met voortzetting van het huidige programma, waarbij van hen "enige flexibiliteit" werd gevraagd. Volgens Varoufakis bleef onduidelijk wat dat inhield.

Vrijdag

De minister zegt dat Griekenland de komende dagen graag verder wil praten over een oplossing. "Een akkoord bereiken is de enige optie die we hebben. Dit is plan A, er is geen plan B. " Hij wees erop dat "democratie de feiten op de grond" kan veranderen, verwijzend naar de verkiezingsoverwinning van zijn partij Syriza. Die is fel tegen voortzetting van het huidige steunprogramma.

Dijsselbloem zei eerder dat de Grieken tot vrijdag krijgen om akkoord te gaan met voortzetting van het huidige steunprogramma. Dat heeft te maken met de nationale parlementen van de eurolanden, die ook allemaal moeten instemmen met een eventueel akkoord met Griekenland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl