Motorclub Black Sheep
NOS Nieuws

Wie of wat is Black Sheep MC?

Een speciaal team van de politie is vanmorgen binnengevallen in een clubhuis van motorclub Black Sheep. Er zouden wapens in het pand liggen. Bij zulk nieuws omtrent motorclubs zijn veelal de namen Hells Angels, Satudarah en No Surrender te horen. Nu is het de beurt aan het onbekendere en kleinere Black Sheep. Wie zijn zij?

Black Sheep is een outlawbikerclub in het midden en noorden van Nederland met afdelingen in Heerenveen, Delfzijl, Ede, Lelystad en Wolvega. Outlawbikerclubs zijn motorclubs die van nature niet veel op hebben met orde en gezag. Nederland telt vijftien van zulke clubs, zoals bijvoorbeeld Animals, Gringos, Rogues en Veterans. Maar ook de grotere namen als Hells Angels en Satudarah behoren daartoe.

1 procent

De bendes worden ook wel aangeduid als Motorcycle Clubs (MC's) of 1-procent-motorclubs, clubs waarvan de leden zichzelf buiten de wet stellen en eigen regels maken. De term 1 procent verwijst naar de uitspraak dat 99 procent van de motorrijders zich wel aan de wet houdt. Leden van motorbendes worden vaak in verband gebracht met prostitutie, drugshandel en andere vormen van georganiseerde misdaad.

Satudarah, Hells Angels, Bandidos en No Surrender zijn motorclubs die regelmatig in verband worden gebracht met het criminele circuit

Om die reden treedt de politie de afgelopen jaren hard op tegen de clubs. "Outlaw motorcycle gangs zijn immers geen normale motorclubs, waar alleen het plezier van motorrijden centraal staat", staat in het rapport Outlawbikers in Nederland uit 2014 van de politie. "Ze laten zich in ons land kennen door verstoringen van de openbare orde, waarbij geweld en bedreigingen niet geschuwd worden."

Slecht imago

Maar is dat bij het relatief kleine Black Sheep ook het geval? Volgens de club zelf niet, want naar eigen zeggen "respecteren de gehele MC en alle individuele leden de wetten en regelgeving van Nederland". De motorclub is in een juridische procedure verwikkeld om van de lijst van outlawbikerclubs af te komen.

In de zomer van 2013 moesten twee leden van de club hun baan opgeven omdat ze lid zijn van Black Sheep. Niet omdat zij zich schuldig maakten aan criminele praktijken, maar omdat Black Sheep "in één adem wordt genoemd met grotere verenigingen, zoals de Hells Angels en Satudarah, en het imago van deze MC's en haar leden is slecht".

Black Sheep dient klacht in bij Opstelten (2013)

Volgens advocaat Michael Ruperti is er bij Black Sheep geen sprake van criminele activiteiten. "Het gaat om rond de zestig leden die op een enkeling na een gewone baan hebben en hun gezinnen onderhouden. Daarnaast zijn ze lid van de motorclub. Op geen enkele wijze laat men zich in met criminaliteit", zei Ruperti eerder in gesprek met de NOS.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie vindt ook dat alleen lidmaatschap van een motorclub geen reden mag zijn om een Verklaring Omtrent Gedrag te weigeren. De wetgeving zou alleen van toepassing zijn op "diegenen die de wet- en regelgeving aan hun laars lappen".

Clubembleem

Toch ziet de overheid Black Sheep wel degelijk als een outlawbikersclub. Daar is een reden voor. De leden profileren zich zo. Ze hebben gezien het embleem op hun rug het predikaat van Motorcycle Club. Alleen echte MC's mogen hun eigen clubembleems op de rug dragen met de drie elementen: de toprocker, club patch en bottomrocker. Dat betekent zoveel als de clubnaam, het logo en de thuisplaats van de club.

Het logo van Black Sheep met de kenmerken van een outlaw-motorclub

Het clubembleem is het belangrijkste symbool. Het heeft uitstraling en is onlosmakelijk verbonden met de identiteit en status van de club. Naast het embleem staat een patch met daarop MC, de afkorting voor motorclub. Alleen leden van een outlawbikerclub dragen deze patch.

Bendeoorlog

In Nederland zijn tot nu toe geen veroordelingen geweest waarbij een motorclub als criminele organisatie werd aangemerkt. Toch houdt de politie Black Sheep en andere outlawbikerclubs al langer nauwlettend in de gaten. Naast zorg over de openbare orde is er de vrees dat de clubs in gewapend conflict met elkaar raken.

Een paar jaar geleden ontstonden al grote spanningen tussen Nederlandse motorclubs na geruchten dat de Bandidos zich in Nederland wilden vestigen. Het voorkomen van een bendeoorlog was voor politie en justitie de reden om de aanpak van 1-procent-motorclubs te intensiveren. Inmiddels lopen er tientallen strafrechtelijke onderzoeken tegen leden van de clubs en zijn er ook al veroordelingen.

Of de inval van vandaag bij Black Sheep in Ede daar iets mee te maken heeft, of dat de zoektocht naar wapens door de politie een andere reden heeft, is niet bekend. Het is voor het eerst dat er bij de club zo'n inval wordt gedaan. De wapens zijn in elk geval niet gevonden. Wel is er een kluis gevonden die niet kon worden geopend. Die is meegenomen voor onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl