In de Oosterschelde ter hoogte van de Zeelandbrug is dit weekend een jonge bultrug gespot. Dat gebeurde voor zover bekend niet eerder. Het dier zwemt nog steeds rond. De kans op overleving is niet groot, zegt stichting SOS Dolfijn.

Het ministerie van Economische Zaken heeft inmiddels het walvisprotocol opgesteld. Dat betekent dat er een partij wordt aangewezen die alles ter plaatse moet afhandelen.

Op zaterdag kwam de eerste melding over de bultrug binnen, een dag later verscheen het dier voor het eerst op foto's en filmpjes. 

Jonge Bultrug gespot in Oosterschelde

Het is onbekend hoe jong het dier is, wat het geslacht is, en of het zelfstandig kan overleven. "Hij is per ongeluk de Oosterschelde ingezwommen, op jacht naar vis", denkt Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn. 

Het dier zwemt op dit moment in de oostelijke hoek van de Oosterschelde. Dat is geen goed teken. "Daar komen alleen maar meer rivieren, waardoor de kans groter is dat hij strandt."

Er is nog wel hoop. "Hij zwemt naar behoren en als het dier zijn weg terugvindt, dan komt het goed", zegt Van den Berg. "Maar bij bruinvissen is eerder gebleken dat zij vaak de kering niet meer uit durven."

De stichting roept mensen op om weg te blijven bij het dier. Van den Berg: "Als mensen massaal naar dat dier gaan in bootjes, komt hij in grote problemen. De boten kunnen de weg terug naar de Noordzee blokkeren. Dan is de kans op overleving echt nihil. Bovendien zorgt de geluidsoverlast voor veel stress en dat heeft hij al genoeg."

STER reclame