NOS Schaatsen

Shorttrackers veroveren wereldbeker relay

Shorttrackers winnen wereldbeker relay

De Nederlandse shorttrackers hebben voor een primeur gezorgd. Sjinkie Knegt, Freek van der Wart, Daan Breeuwsma en Adwin Snellink eindigden bij de laatste wereldbekerwedstrijd in het Turkse Erzurum als derde op de relay en stelden daarmee de eindzege in het wereldbekerklassement veilig.

Nooit eerder won Nederland een wereldbekerklassement. De Nederlandse mannen, ook regerend wereldkampioen, hadden zondag in de finale van de relay nog één grote concurrent, Zuid-Korea. De ploeg van bondscoach Jeroen Otter verdedigde een kleine voorsprong op de Aziaten.

Spannend

De race was spannend. China won uiteindelijk, maar Zuid-Korea eindigde als tweede. China en Rusland reden weg, maar Zuid-Korea kon het gat dichten. De Koreanen passeerden Rusland, waarna Nederland gedwongen werd risico's te nemen.

Sjinkie Knegt hielp met een inhaalactie Nederland aan de derde plaats, die voldoende was om Zuid-Korea in het eindklassement voor te blijven.

Knegt was een dag eerder al dicht bij de eindzege op de 1.000 meter, maar slaagde toen niet in zijn missie. Op de slotdag van de laatste wereldbekerwedstrijd waren er geen individuele finaleplaatsen voor het keurkorps van Jeroen Otter. Daan Breeuwsma eindigde als tiende op de tweede 1.000 meter, Freek van der Wart was ook tiende op de 500 meter. Yara van Kerkhof werd na een dubieuze straf zestiende op de 500 meter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl