De Israëlische premier Benjamin Netanyahu
NOS Nieuws

Netanyahu: Europese Joden, kom naar Israël

De Israëlische premier Netanyahu heeft Joden die in Europa wonen uitgenodigd om naar Israël te emigreren. De oproep van Netanyahu volgt op twee schietpartijen in Kopenhagen, waarbij onder anderen een 37-jarige Joodse bewaker van een synagoge is gedood.

"Joden worden in Europa simpelweg vermoord omdat ze Joods zijn", zei Netanyahu vanmorgen in de ministerraad in Jeruzalem. "Deze golf van aanslagen houdt niet op. Ik zeg tegen de Joden in Europa: Israël is jullie thuis."

Supermarkt

Netanyahu refereerde niet alleen aan de gebeurtenissen in Kopenhagen, maar ook aan de aanslagen in Parijs van begin januari. Een van de doelwitten was toen een Joodse supermarkt, waar bij een gijzeling vier doden vielen.

Netanyahu bezocht de supermarkt enkele dagen later. Hij zei toen ook al dat Franse Joden voor hun veiligheid beter naar Israël konden komen.

De premier kondigde aan dat hij 46 miljoen dollar wil vrijmaken om de Joodse emigratie vanuit Frankrijk, België en Oekraïne naar Israël te stimuleren.

Jair Melchior, de belangrijkste rabbijn van Denemarken, noemt Netanyahu's oproep "teleurstellend". "Terreur is geen reden om naar Israël te verhuizen", aldus de geleerde.

In Nederland zegt het CIDI "met afschuw kennis van de laffe aanslagen" te hebben genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl