NOS Nieuws

Strijd bij Debaltsevo gaat door, ondanks bestand

Staakt-het-vuren Oost-Oekraine grotendeels nageleefd

Bij de Oekraïense stad Debaltsevo wordt nog steeds volop gevochten, ondanks het staakt-het-vuren dat afgelopen nacht inging. In de wijde omtrek zijn beschietingen en zware explosies te horen.

Dat zegt NOS-verslaggever Gert-Jan Dennekamp, die op ongeveer twintig kilometer van de zwaar bevochten stad zit. Volgens hem was het vannacht relatief rustig, afgezien van een sporadische explosie, maar is de strijd vanochtend weer voluit opgelaaid.

Territorium

Een commandant van de pro-Russische separatisten, Eduard Basurin, zei tegen het persbureau Reuters dat zijn strijders het recht hebben Debaltsevo aan te vallen, omdat die stad tot hun territorium behoort.

Elders houden ze zich wel aan het staakt-het-vuren, aldus Basurin. Ook de waarnemers van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) hebben de indruk dat het bestand in de rest van Oekraïne redelijk wordt gerespecteerd.

De pro-Russische separatisten bij Debaltsevo staan niet toe dat OVSE-medewerkers toegang krijgen tot de belegerde stad.

Knooppunt

Debaltsevo ligt halverwege Donetsk en Loegansk, de twee belangrijkste bolwerken van de separatisten. Het is een belangrijk knooppunt van wegen en spoorlijnen. De stad is in handen van het Oekraïense leger, maar is bijna geheel omsingeld door de separatisten.

In het akkoord over het staakt-het-vuren, dat afgelopen week in Minsk werd gesloten, staan geen concrete afspraken over Debaltsevo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl