De hack bleef lang onopgemerkt
NOS Nieuws

Mogelijk grootste bankroof aller tijden

Meer dan honderd banken en financiële instellingen in dertig landen, onder meer Rusland, de VS en Europa zijn het slachtoffer geworden van een omvangrijke hack. In totaal zouden de hackers sinds 2013 zo'n 300 miljoen dollar (263 miljoen euro) bij de instellingen hebben weggesluisd. Daarmee zou het wel eens de grootste bankroof ooit kunnen zijn.

Nederlandse banken

De New York Times schrijft dat ook Nederlandse banken slachtoffer waren van de roof. Maar volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en het Team High Tech Crime van de politie is dat niet zo.

"Er is geen reden om aan te nemen dat Nederlandse banken schade hebben geleden en waar nodig zijn maatregelen genomen", zegt een woordvoerder van de NVB. "Voor zover bekend zijn er geen Nederlandse banken getroffen", zegt een woordvoerder van de politie.

Malware

Het Russische beveiligingsbedrijf Kaspersky Lab kwam de roof op het spoor nadat het was ingehuurd door een bank in Kiev. Een geldautomaat van een bank begon op onverklaarbare wijze soms geld uit te spuwen, zonder dat er een kaart aan te pas kwam of iemand opdracht had gegeven. Het beveiligingsbedrijf kwam er snel achter dat de bank een veel groter probleem had, namelijk opzettelijk besmette software, zogeheten malware.

De New York Times heeft inzage gekregen in een rapport dat Kaspersky Lab morgen naar buiten brengt over de hack. Daarin staat onder meer dat de hackers zorgvuldig en gedurende zeker anderhalf tot twee jaar aan het werk zijn geweest.

Ze stuurden malware naar medewerkers van financiële instellingen alsof ze collega's waren. Hadden ze eenmaal toegang tot de gegevens van een slachtoffer, dan werd zijn gedrag uitgebreid geanalyseerd en vervolgens nagebootst.

"De hackers hebben veel moeite gedaan om de systemen van alle banken te leren kennen", aldus The New York Times. "Ze zetten neprekeningen op of veranderden de saldo's van bestaande rekeningen."

Kleine bedragen

Opvallend is dat de hackers vaak relatief kleine bedragen roofden, hoewel de grootste buit 10 miljoen euro bedroeg. Volgens de Amerikaanse krant deden ze dit om geen argwaan te wekken. "Dit is waarschijnlijk de meest geavanceerde aanval van hackers ooit", zegt een specialist tegen de krant.

Volgens de krant willen banken over het algemeen niet toegeven dat hun systemen te hacken zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl