NOS
NOS Nieuws

Rob van Essen wint J.M.A. Biesheuvelprijs

Schrijver Rob van Essen heeft de J.M.A. Biesheuvelprijs gewonnen met zijn boek Hier wonen ook mensen. De prijs wordt voor het eerst uitgereikt en is in het leven geroepen voor de beste korteverhalenbundel.

De prijs is vernoemd naar schrijver J.M.A. Biesheuvel die talloze verhalenbundels op zijn naam heeft staan. De prijs bestaat uit 4867 euro prijzengeld dat is verzameld door middel van crowdfunding. In totaal gaven 97 mensen een bijdrage aan de prijs. Er wordt niet bekendgemaakt wie er geld doneerde.

'Van realistisch tot absurd'

In het juryrapport staat: "De jury prijst Rob van Essen voor zijn rijke register aan personages en vertellingen: van realistisch tot absurd, van hilarisch tot diep ontroerend en zo nu en dan dit alles tegelijkertijd. Van Essen beheerst het verhalen vertellen tot in de puntjes, en dat mag gevierd worden."

In de jury zitten recensent Arjen Fortuin, producent en redacteur Esther Kuijper, recensent Maarten Moll, schrijver Roos van Rijswijk en redacteur en boekenverkoper Edith Vroon.

Week van het Korte Verhaal

De Biesheuvelprijs is de aftrap voor de vierde landelijke Week van het Korte Verhaal. De boekhandel Linnaeus in Amsterdam is met de week begonnen. De boekhandel vindt dat het genre door de literaire wereld "nog steeds wordt gezien als ondergeschoven kindje".

Eerder deze week werd bekend dat er voor de campagne Nederland Leest dit jaar gekozen is voor een bundel korte verhalen. A.L. Snijders zal de bundel samenstellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl