Hana Saeidi haalde de prijs op voor haar oom, omdat Jafar Panah Iran niet uit mag
NOS Nieuws

Iraanse film wint Gouden Beer in Berlijn

De film Taxi van de Iraanse dissident Jafar Panahi heeft op de Berlinale de Gouden Beer voor beste film gewonnen. De jury van het filmfestival in Berlijn maakte dat vanavond bekend tijdens een gala.

Jafar Panahi rijdt in de film als taxichauffeur door Teheran en interviewt zijn klanten tijdens de rit.

Verbod

Panahi kreeg in 2010 een 20-jarig verbod op het maken van films, vanwege een veroordeling wegens "propaganda maken" tegen de Iraanse regering. Hij is echter gewoon doorgegaan met filmen, naar eigen zeggen omdat hij een filmmaker is en niet anders kan.

Omdat Panahi Iran niet mag verlaten, nam een nichtje de prijs is Berlijn in ontvangst. Ze kreeg hem uit handen van de Amerikaanse regisseur Darren Aronofsky, de jury-voorzitter, en stak hem daarna geëmotioneerd in de lucht.

Jafar Panahi is de regisseur van de winnende film
  • AFP
    Charlotte Rampling won Beste Actrice voor '45 Years'
  • AFP
    Tom Courtenay won Beste Acteur voor '45 Years'
  • AFP
    De Chileense regisseur Pablo Larrain won voor El Club

'45 Years'

De prijs voor beste regisseur wordt gedeeld door Radu Jude uit Roemenië voor Aferim! en Malgorzata Szumowska uit Polen voor Body.

De Zilveren Beer ging in Berlijn naar de Chileense regisseur Pablo Larrain voor zijn film The Club. De prijzen voor beste acteur en actrice waren voor Tom Courtenay en Charlotte Rampling, die een stel speelden in het drama 45 Years van de Brit Andrew Haigh.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl