NOS Schaatsen

Wüst: we kwamen hier voor goud

  • ANP
    Marrit Leenstra, Marije Joling en Ireen Wüst

De teleurstelling was heel groot bij de Nederlandse achtervolgingsvrouwen na het mislopen van de wereldtitel. "De teleurstelling is onwijs groot. We horen hier gewoon te winnen", zei Ireen Wüst, die samen met Marrit Leenstra en Marije Joling achter de Japanse vrouwen eindigde.

Olympisch kampioen Nederland veroverde bij de laatste twee edities goud en ook dit seizoen was ons land ongenaakbaar. In de belangrijkste race van het jaar ging het echter helemaal fout.

Wüst: we verliezen als team

Tactische fout

Joling (brons op de 3.000 meter) kon het tempo bij de start niet bijbenen en gooide met haar krachten om weer aan te haken. Wüst en Leenstra leken niet in de gaten te hebben wat er zich afspeelde op het ijs en maakte een tactische fout door Joling niet eerder in tweede positie te laten schaatsen.

Wüst: "Ik zou de beelden nog even moeten terugzien, maar volgens mij waren we Marije kwijt. We moeten het met z'n allen analyseren. Je doet het als team. Dus we verliezen ook als team. We hebben nu een troostprijs, want laten we wel zijn: we kwamen hier voor goud."

"Alle frustratie moet eruit"

Voor Wüst rest nu nog de 1.500 meter. Ze wist nog geen gouden medaille te winnen op de WK afstanden. Op de 1.000 meter werd ze vierde en ze moest op 'haar' 3.000 meter genoegen nemen met zilver. "Ik had dit niet verwacht. Ik zet nu alles in op morgen. Alle frustratie moet eruit."

NOS-analist Mark Tuitert uitte felle kritiek na afloop. "Dit leek helemaal nergens op. Joling heeft één ronde lang twintig, dertig meter goed moeten maken. Dat kan niet. Als je dat niet door hebt bij de start, dat je niet bij elkaar bent, dat zijn communicatiefouten. Joling is goed genoeg, ze moeten normaal gesproken simpel winnen."

Tuitert: dit leek helemaal nergens op

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl