NOS Nieuws

CPB: verlaging taks levert nauwelijks meer werk op

Het verlagen van de belastingtarieven leidt er niet toe dat er meer wordt gewerkt, schrijft het Centraal Planbureau in een rapport. Volgens het onderzoeksbureau reageren mensen verschillend op fiscale prikkels en leveren die per saldo nauwelijks extra gewerkte uren op.

Het kabinet wil een belastingherziening doorvoeren en heeft daarbij twee belangrijke doelen: het vereenvoudigen van het fiscale stelsel en het verhogen van de werkgelegenheid.

Vlaktaks

Het CPB schrijft nu dat er tussen die twee doelen "een spanning" bestaat. Financiële prikkels hebben wel effect op de keuze om te gaan solliciteren, maar niet op de keuze om meer uren te werken.

De belastingvereenvoudiging kan bijvoorbeeld door de schijftarieven te verlagen. Dat leidt volgens de onderzoekers niet tot meer werk. Het invoeren van een 'vlaktaks', waarbij iedereen hetzelfde tarief betaalt, zou zelfs een negatief effect op de arbeidsparticipatie hebben.

Moeders

Wat wel werkt, zegt het CPB, is beleid dat het financiële verschil tussen wel of niet werken vergroot. Dat geldt vooral voor moeders met jonge kinderen. Als zij worden geconfronteerd met bijvoorbeeld een verlaging van het kindgebonden budget, wordt het lonend om een baan te zoeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl