NOS Nieuws

Mazelenuitbraak leidt tot fel vaccinatiedebat VS

Mazelenuitbraak leidt tot fel vaccinatiedebat VS

Steeds meer Amerikaanse ouders laten hun kinderen niet inenten tegen de mazelen. Sinds de uitbraak van de ziekte is het vaccinatiedebat in de Verenigde staten weer in volle gang. Ondertussen blijft het aantal besmettingen fors toenemen.

Volgens de laatste stand zijn er meer dan 120 gevallen bekend in maar liefst zeventien staten. Artsen maken zich zorgen, want de mazelen waren zo goed als uitgeroeid in het land.

Toch stak de ziekte afgelopen december weer de kop op. Dit gebeurde in pretpark Disneyland in Californië, waar veel kinderen aan de ziekte blootgesteld werden. In een rap tempo verspreidden de mazelen zich over land.

Jaren 90

Het aantal besmettingen is nog lang niet zo groot als in het begin van de jaren 90. Toen was er een grote mazelenuitbraak in Philadelphia, aan de Amerikaanse oostkust.

Toentertijd waren er meer dan 1400 besmettingen bekend. Negen patiënten kwamen om het leven. De slachtoffers waren voornamelijk kinderen van streng-christelijke gemeenschappen, die vaccinaties weigerden op basis van religieuze overtuigingen.

Deze keer is het anders. Niet alleen conservatief-religieuze ouders vaccineren hun kinderen niet, ook steeds meer hoogopgeleide ouders kiezen er vaker voor om hun kinderen niet te laten inenten, omdat ouders bang zijn voor bijwerkingen. De vaccinaties zouden autisme veroorzaken.

 • NOS
  Honey Rinicella
 • NOS
  De jongetjes veranderden van blije baby's in zieke peuters

Een van de ouders die hiervan overtuigd is, is Honey Rinicella. Haar twee zoons, een tweeling, veranderden van vrolijke baby’s in zieke, lusteloze kinderen. Toen ze nog maar vijftien maanden oud waren, hadden de jongetjes al 27 vaccinaties achter de rug.

Na iedere vaccinatie werden Rinicella’s kinderen zieker en zieker. Ze hadden koorts, reageerden trager en sliepen excessief. Artsen constateerden vervolgens dat beide zonen autistisch waren. Rinicella denkt dat er een verband is tussen de inentingen en de gezondheid van haar zoons.

 • NOS
  Dr. Offit aan het werk in zijn kantoor in het ziekenhuis van Philadelphia
 • NOS
  Een zeer kleine selectie van het aantal publicaties dat dr. Offit schreef over vaccinaties
 • NOS
  Ingang van het ziekenhuis in Philadelphia

Door de mazelenuitbraak is het vaccinatiedebat in Amerika weer in volle gang. Arts Paul Offit, een van de bekendste vaccinatie-experts in het land, vindt dat ieder kind ingeënt zou moeten worden: "Het gaat altijd om de resultaten en die laten zien dat de vaccinaties werken en dat ze veilig zijn."

Offit vindt het dan ook onverantwoord dat ouders de keuze hebben om hun kind niet te laten vaccineren. "We spelen een gevaarlijk spelletje, want dit virus maakt je ziek", verzucht hij.

Als dit zo doorgaat en er straks duizenden besmettingen zijn, zullen er doden vallen.

Dr. Paul Offit

Veel Amerikanen, zo ook Honey Rinicella, vinden echter dat ouders zelf moeten kunnen beslissen over vaccinaties voor hun kinderen. Dat is een recht dat staat beschreven in de Amerikaanse grondwet.

Dokter Offit maakt zich daar ernstig zorgen over. "Als dit zo doorgaat en er straks duizenden besmettingen zijn, zullen er doden vallen. Dat is gewetenloos. Er hoeft namelijk niemand te sterven, want we kunnen ons gewoon inenten tegen deze ziekte."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl