NOS Schaatsen

Spectaculair goud voor Joeskov, brons voor Verweij

WK afstanden 2015: 1.500 meter mannen

In een wereldrecord op een laaglandbaan heeft Denis Joeskov goud veroverd op de 1.500 meter bij de WK afstanden. De 25-jarige Rus prolongeerde zijn wereldtitel door maar liefst 1,12 seconden van het baanrecord van Shani Davis af te snoepen. Joeskov finishte in 1.43,36.

In Thialf zette Joeskov iedereen te kijk. Nummer twee Denny Morrison noteerde 1.45,08. Nog nooit eindigde de nummer twee op zo'n grote achterstand van de wereldkampioen.

Koen Verweij veroverde de bronzen medaille. De rijder van Team Corendon noteerde 1.45,15, voor vandaag de derde tijd ooit in Thialf. Verweij, die een jaar geleden tijdens de Olympische Spelen 0,003 seconden tekort kwam voor goud, moest nu 1,79 toegeven op de nummer één.

Joeskov had het niet verwacht

De waanzinnige tijd van Joeskov had hij zelf ook niet zien helemaal zien aankomen. "Ik had het niet verwacht. Ik hoopte laag in de 1,44 te gaan rijden. Ik ben heel blij dat ons werk dit resultaat heeft opgeleverd", zegt hij na afloop.

Joeskov werd wereldkampioen in 2013 en nu in 2015, maar tijdens de Spelen in 2014 eindigde hij als vierde. Hoe denkt hij daar nu over? "Boosheid, dat is er vooral. Maar ik moet de knop weer omzetten en in Zuid-Korea olympisch goud winnen."

Joeskov: ik had dit niet verwacht

Absurd hard

Verweij mocht eigenlijk niet klagen, want hij zette ook een uitstekende race op het ijs. Er was alleen een Rus die veel harder reed. "Ik had deze tijd wel in gedachten. Toen ik de tijd van Joeskov zag, dacht ik: 'dat is absurd hard'. Dat niveau heb ik gewoon nog niet", erkent Verweij.

Toch schrok de 24-jarige Noord-Hollander niet heel erg van de tijd van Joeskov. "Ik vind het leuk dat Joeskov zo'n tijd neerzet. Ik heb nu al zin in de zomer, want deze tijd is voor mij ook haalbaar", doelt Verweij op het trainingskamp voor het volgende seizoen. "Uiteindelijk heb ik een goed gevoel. Ik sta hier niet te dansen, maar ik ben gewoon tevreden."

Verweij over tijd Joeskov: dat is absurd hard
Uitslag 1.500 meter

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl