Vodafone vindt dat KPN moet opschieten met het aanleggen van glasvezel
NOS Nieuws

Vodafone: KPN moet opschieten met aanleg glasvezel

  • Rachid Finge

    Techredacteur

  • Rachid Finge

    Techredacteur

Telecombedrijf Vodafone vindt dat concurrent KPN meer tempo moet maken met het beschikbaar maken van glasvezel voor supersnel internet. Volgens Vodafone is het nu lastig om op de markt voor glasvezelverbindingen te concurreren.

Tot aan de wijkcentrales kan Vodafone eigen netwerkapparatuur aanleggen om diensten als internet, televisie en telefoon via glasvezel mogelijk te maken. Voor het laatste stukje glasvezel, tussen de wijkcentrale en het huis van de klant, zegt Vodafone afhankelijk te zijn van KPN.

Stagnatie

"We zien dat het aanleggen van glasvezel naar de huizen toe de laatste jaren stagneert en versnippert", zegt een woordvoerder van Vodafone.

Versnipperd betekent in dit geval dat het aantal huizen dat per wijkcentrale over een glasvezelkabel beschikt klein is. Volgens Vodafone is het daardoor onaantrekkelijk om netwerkapparatuur in wijkcentrales te plaatsen en moeilijker om met KPN te concurreren.

Op de vraag waarom Vodafone dan niet zelf glasvezel aanlegt tussen wijkcentrales en huizen, antwoordt het bedrijf dat ook dat "niet rendabel" is.

Reggefiber

KPN is een belangrijke spil in de aanleg van glasvezel in Nederland, zeker sinds het bedrijf in oktober vorig jaar toestemming kreeg om het bedrijf Reggefiber volledig over te nemen. Reggefiber heeft veruit het grootste deel van de glasvezelkabels in Nederland aangelegd. Die kabels zijn nu dus in handen van KPN.

Reggefiber mocht alleen volledig worden overgenomen door KPN als het bedrijf zijn concurrenten in elk geval de komende drie jaar toegang geeft tot de glasvezelkabels. Vodafone liet eerder al weten naar de rechter te stappen vanwege KPN's overname van Reggefiber.

Kwart

KPN ontkent dat de aanleg van glasvezel stagneert. Het bedrijf zegt door te gaan met het investeren in sneller internet.

Momenteel hebben twee miljoen huishoudens toegang tot glasvezel. Dat is iets meer dan een kwart van de in totaal 7,6 miljoen huishoudens. Vodafone kan momenteel maximaal één miljoen huishoudens via zijn glasvezelnetwerk bereiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl