De ruïne van de Frauenkirche na het bombardement
NOS NieuwsAangepast

Dresden herdenkt bombardement 1945

In Dresden wordt vandaag herdacht dat de stad 70 jaar geleden werd verwoest door Britse en Amerikaanse bommenwerpers. Rechtsextremisten grijpen de herdenking ieder jaar aan voor protestmarsen. Het stadsbestuur wil vandaag naar eigen zeggen vooral laten zien dat Dresden staat voor openheid en tolerantie.

De officiële herdenkingsdienst was om 16.00 uur in de beroemde Frauenkirche, met een toespraak van president Joachim Gauck. De kerk werd tijdens de luchtaanval op Dresden compleet verwoest en staat sinds de restauratie in 2005 symbool voor vrede en verzoening.

Vanochtend was er in de Driekoningenkerk een 'ontmoeting tussen generaties', waarbij zo’n honderd overlevenden van het bombardement samenkwamen met gasten uit heel Europa.

Barokstad

Dresden werd door de geallieerden aangevallen in de nacht van 13 op 14 februari 1945. Het grootste deel van de historische binnenstad werd verwoest, net als de militaire en industriële infrastructuur.

Ongeveer 25.000 mensen kwamen bij het bombardement om het leven. De barokstad was de oorlog tot dan toe praktisch ongeschonden doorgekomen.

 • AFP
  De barokstad werd in februari 1945 volledig verwoest
 • EPA
  Her en der in de stad staan nog delen van ruïnes, die herinneren aan het bombardement
 • AFP
  De officiële herdenkingsplechtigheid is in de Frauenkirche, in het oude centrum van Dresden
 • EPA
  Neonazi's grijpen de herdenking aan om de geallieerden te beschuldigen van oorlogsmisdaden. Dat leidde in 2010 nog tot rellen
 • EPA
  Ieder jaar wordt een menselijke keten gemaakt, om protesten van neonazi's te voorkomen

Menselijke keten

Neonazi's grijpen de herdenking aan om de Duitse schuld aan de Tweede Wereldoorlog te ontkennen en de geallieerden te beschuldigen van oorlogsmisdaden. In de afgelopen jaren leidden die uitingen geregeld tot rellen.

Om de protestmarsen van neonazi’s tegen te houden, wordt ieder jaar een menselijke keten gevormd door de binnenstad van Dresden. President Gauck zal zich daar na de herdenkingsdienst bij aansluiten. De politie verwacht dit jaar overigens minder rellen dan voorgaande jaren.

Pegida

Volgens het stadsbestuur van Dresden moet de menselijke keten dit jaar ook verbondenheid, openheid en tolerantie uitstralen. De stad speelt daarmee in op de opkomst van de Pegida-beweging.

Dresden is diep verdeeld door Pegida. Aanhangers van die beweging vinden dat Europa wordt geïslamiseerd en demonstreren daar al maandenlang iedere week tegen. Er zijn ook altijd grote tegendemonstraties.

Oorlogsmisdaad

De grootschalige luchtaanval op Dresden is omstreden omdat de stad volgens critici geen strategisch militair doel was. Er vielen voornamelijk burgerslachtoffers. Sommigen spreken daarom van een oorlogsmisdaad.

Eberhard Renner, die de luchtaanval als 12-jarige jongen meemaakte, vindt dat ook. Het bombardement is volgens hem niet te rechtvaardigen, ook al zou het de oorlog verkort hebben. Renner: "Om daarvoor 25.000 vrouwen en kinderen, onschuldige mensen, op te offeren? Wij zijn de oorlog begonnen, maar dat is een oorlogsmisdaad."

De gebombardeerde binnenstad is na de oorlog weer in oude luister hersteld.

Het bombardement van Dresden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl