Dresden herdenkt bombardement 1945
In Dresden wordt vandaag herdacht dat de stad 70 jaar geleden werd verwoest door Britse en Amerikaanse bommenwerpers. Rechtsextremisten grijpen de herdenking ieder jaar aan voor protestmarsen. Het stadsbestuur wil vandaag naar eigen zeggen vooral laten zien dat Dresden staat voor openheid en tolerantie.
De officiële herdenkingsdienst was om 16.00 uur in de beroemde Frauenkirche, met een toespraak van president Joachim Gauck. De kerk werd tijdens de luchtaanval op Dresden compleet verwoest en staat sinds de restauratie in 2005 symbool voor vrede en verzoening.
Vanochtend was er in de Driekoningenkerk een 'ontmoeting tussen generaties', waarbij zo’n honderd overlevenden van het bombardement samenkwamen met gasten uit heel Europa.
Barokstad
Dresden werd door de geallieerden aangevallen in de nacht van 13 op 14 februari 1945. Het grootste deel van de historische binnenstad werd verwoest, net als de militaire en industriële infrastructuur.
Ongeveer 25.000 mensen kwamen bij het bombardement om het leven. De barokstad was de oorlog tot dan toe praktisch ongeschonden doorgekomen.
Menselijke keten
Neonazi's grijpen de herdenking aan om de Duitse schuld aan de Tweede Wereldoorlog te ontkennen en de geallieerden te beschuldigen van oorlogsmisdaden. In de afgelopen jaren leidden die uitingen geregeld tot rellen.
Om de protestmarsen van neonazi’s tegen te houden, wordt ieder jaar een menselijke keten gevormd door de binnenstad van Dresden. President Gauck zal zich daar na de herdenkingsdienst bij aansluiten. De politie verwacht dit jaar overigens minder rellen dan voorgaande jaren.
Pegida
Volgens het stadsbestuur van Dresden moet de menselijke keten dit jaar ook verbondenheid, openheid en tolerantie uitstralen. De stad speelt daarmee in op de opkomst van de Pegida-beweging.
Dresden is diep verdeeld door Pegida. Aanhangers van die beweging vinden dat Europa wordt geïslamiseerd en demonstreren daar al maandenlang iedere week tegen. Er zijn ook altijd grote tegendemonstraties.
Oorlogsmisdaad
De grootschalige luchtaanval op Dresden is omstreden omdat de stad volgens critici geen strategisch militair doel was. Er vielen voornamelijk burgerslachtoffers. Sommigen spreken daarom van een oorlogsmisdaad.
Eberhard Renner, die de luchtaanval als 12-jarige jongen meemaakte, vindt dat ook. Het bombardement is volgens hem niet te rechtvaardigen, ook al zou het de oorlog verkort hebben. Renner: "Om daarvoor 25.000 vrouwen en kinderen, onschuldige mensen, op te offeren? Wij zijn de oorlog begonnen, maar dat is een oorlogsmisdaad."
De gebombardeerde binnenstad is na de oorlog weer in oude luister hersteld.