NOS Nieuws

Tweede Kamer misschien vijf jaar dicht

Binnenhof in Den Haag is aan renovatie toe

De kans bestaat dat de gebouwen op het Binnenhof ruim vijf jaar dichtgaan. Dat hangt samen met een al eerder aangekondigde grondige renovatie.

De Tweede en Eerste Kamer, de Trêveszaal, het Torentje van de premier en de Raad van State worden verbouwd, omdat ze allerlei technische gebreken hebben. Ambtenaren hebben minister Blok nu verschillende scenario's voorgelegd. Een daarvan is dat het hele Binnenhof tegelijk op de schop gaat. Dat zou betekenen dat alle gebouwen dichtgaan en er dus ook niet kan worden vergaderd.

Buitenlandse Zaken

Maar volgens de ambtenaren is het ook mogelijk om de werkzaamheden in fases uit te voeren. Dan zouden niet alle gebouwen tegelijk dicht hoeven en dan zou de hele operatie dertien jaar duren. Als mogelijk tijdelijk vergadergebouw ligt het ministerie van Buitenlandse Zaken voor de hand. Dat komt in 2017 leeg te staan, omdat de ambtenaren naar een ander gebouw verhuizen. De renovatie van het Binnenhof moet in 2018 beginnen.

Minister Blok voor de Rijksdienst benadrukt dat er nog geen enkel besluit is gevallen en hij wil ook niet speculeren over welke kant het op gaat. Hij hakt, na overleg met de gebruikers van het Binnenhof, in de zomer de knoop door. Hij benadrukt dat er miljoenen euro's mee zijn gemoeid en dat hij zorgvuldig te werk wil gaan.

Blok: nog geen besluit genomen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl