Het laatste kwartaal van 2014 werden veel huizen verkocht ANP

"Deze economische groei is ietwat geflatteerd", zegt econoom Tim Legierse van de Rabobank over de laatste cijfers van het CBS. Daaruit blijkt dat de Nederlandse economie het laatste kwartaal met 0,5 procent groeide ten opzichte van het kwartaal ervoor.

Daarmee zet het economische herstel voorzichtig door, maar dat betekent volgens Legierse nog niet dat de problemen voorbij zijn. "Het laatste kwartaal van 2014 pakte sterk uit, maar daar zitten wat eenmalige factoren in", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Huizenmarkt

"Zo waren de autoverkopen in het laatste kwartaal van 2014 erg sterk, omdat toen fiscale regelingen zijn veranderd. Daardoor zullen de verkoopcijfers dit kwartaal weer wat lager uitpakken. Ook de huizenmarkt deed het goed, doordat veel mensen gebruikmaakten van de tijdelijke verhoging van de schenkingsvrijstelling. Daardoor mocht je 100.000 euro belastingvrij schenken aan iemand als dat gebruikt werd voor aflossing van eigenwoningschuld of de aankoop van een woning."

Volgens het CBS nam het aantal uitzendkrachten fors toe. Dat is niet opmerkelijk, zegt Legierse. "Bedrijven willen eerst langere tijd een hogere productie en verkoop hebben voordat ze het vertrouwen hebben om zelf weer meer mensen in dienst te nemen. Zo loopt de arbeidsmarkt altijd achter de groei van de productie aan. Maar de economie groeit nu lang genoeg om op de arbeidsmarkt duidelijke tekenen van herstel te zien."

'Cijfers economische groei zijn iets geflatteerd'

De groei is niet sterk, maar het is wel een groei.

Econoom Tim Legierse

Het gaat dus steeds beter, maar Nederland moet van ver komen, constateert Legierse. "We groeien wel, maar de niveaus zijn nog slecht. De werkloosheid en het aantal faillissementen liggen nog hoog en het bruto binnenlands product ligt onder het niveau van 2008, toen de crisis begon."

"Maar al met al groeien we al anderhalf jaar lang gemiddeld 0,3 procent kwartaal op kwartaal. Dat is niet heel sterk, maar het is wel een groei."

Groei zet door

De econoom verwacht dat de groei dit jaar zal doorzetten. "In de VS en het Verenigd Koninkrijk gaat het economisch goed en in Spanje en Duitsland ook. Dat zijn voor Nederland relevante landen in de wereldeconomie. Als het daar beter gaat, zal dat een positief effect hebben op de Nederlandse export."

Behalve in de export, verwacht Legierse ook een groei in de binnenlandse consumptie. "De horeca, de detailhandel en de bouw zullen dit jaar meeprofiteren van het herstel. Dat zijn sectoren die het afgelopen jaar nauwelijks iets gemerkt hebben van de economische groei."

STER reclame