Gletsjer op Antarctica
NOS Nieuws

Grote scheuren in mega-ijsplaat Antarctica

  • Peter Kuipers Munneke

    Weerman NOS

  • Peter Kuipers Munneke

    Weerman NOS

In een van de grootste drijvende ijsplaten van Antarctica hebben Duitse en Britse onderzoekers grote scheuren ontdekt. Op satellietbeelden is te zien dat de grootste scheur in slechts een paar maanden tijd ruim 20 kilometer is gegroeid. Volgens de wetenschappers is het een kwestie van tijd voordat een stuk ijsplaat ter grootte van Noord- en Zuid-Holland samen afbreekt.

In hetzelfde gebied, het Antarctisch Schiereiland, brak in 2002 ook een grote ijsplaat uiteen. Berggletsjers die voorheen door die ijsplaat werden tegengehouden, stroomden vervolgens in verhoogd tempo in zee. Sindsdien zijn die gletsjers verantwoordelijk voor ruim een kwart van de zeespiegelstijging die verband houdt met Antarctica.

Zeespiegel

De onderzoekers waarschuwen dat het stuk ijsplaat dat op afbreken staat ook de rest van de ijsplaat instabiel kan maken. Als ook dat stuk afbreekt, zullen veel gletsjers die nu nog worden tegengehouden door de ijsplaat versneld de zee in stromen. De bijdrage van Antarctica aan de stijging van de zeespiegel neemt daardoor aanzienlijk toe.

De oorzaak van de scheuren in de ijsplaat hebben de onderzoekers nog niet vastgesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl