NOS NieuwsAangepast

TEDx: voor highschool-nerds die het gemaakt hebben

Op TEDx Amsterdam, dat vandaag voor de tweede keer wordt gehouden, staan ruim dertig sprekers op verschillende podia om presentaties te houden voor een select gezelschap van 750 mensen.

TEDx zijn conferenties die wereldwijd worden georganiseerd naar het idee van de TED-conferentie in Californië. Vorig jaar werd er voor het eerst een eigen TEDx in Nederland gehouden.

TED staat voor Technology, Entertainment, Design en is een conferentie die sinds 1984 wordt gehouden. De sprekers hebben het over allerlei zaken op het gebied van technologie, wetenschap en maatschappij. De presentaties duren maximaal achttien minuten.

Eliteclub

Bij de conferentie wordt alleen een soort eliteclub toegelaten op uitnodiging. Door Jon 'Pep' Rosenfeld, de dagvoorzitter van TEDx Amsterdam, werd deze groep vanochtend omschreven als highschool-nerds die het uiteindelijk hebben gemaakt.

Het idee achter dit selecte publiek is dat de sprekers deze mensen kunnen inspireren en overtuigen van hun nieuwe ideeën. De slogan van TED is dan ook "Ideas worth spreading".

De presentaties op TED worden gefilmd en online geplaatst op de website van TED, zodat ze voor iedereen toegankelijk zijn. Inmiddels heeft de website een archief van meer dan 700 TED-talks, die goed worden bekeken.

Science and Fiction

De Nederlandse TEDx-conferentie begon vanochtend rond negen uur. Het thema van dit jaar is 'Science and Fiction'. De invulling daarvan is erg breed, zo blijkt uit de lijst met sprekers.

Op het podium staan bekende mensen als acteur/filmmaker Rutger Hauer en cabaretier/zanger Hans Teeuwen, Nobelprijswinnaar Gerardus 't Hooft en 'Iceman' Wim Hof, die allerlei kouderecords op zijn naam heeft staan.

TEDx Amsterdam is live te volgen op internet en wordt vertoond op verschillende universiteiten. Ook is de conferentie te volgen in 3D in Pathé Tuschinski in Amsterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl